«Ζούμε σε μια χώρα που όλα είναι λάθος»

«Ζούμε σε μια χώρα που όλα είναι λάθος»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστική, μέσα στην αυθεντικότητά της, η φωνή της νέας γενιάς που αγωνιά για το μέλλον της ακούστηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου: «Μην ξεχνάτε ότι όσο και να προσπαθήσετε να κοντύνετε εμάς τους νέους, εσείς δεν πρόκειται να ψηλώσετε ποτέ. Ζούμε σε μια χώρα που όλα είναι λάθος, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό σύστημα», ήταν μία από τις επισημάνσεις, οι οποίες, απευθυνόμενες στο πρόσωπο του παριστάμενου υπουργού Παιδείας, είχαν αποδέκτη το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας

Οι συγκεκριμένες φράσεις ανήκαν στην Κωνσταντίνα-Μαρία Καστρί από τον Πειραιά. Μία από τους νέους και νέες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν φέτος στις συνεδριάσεις του θεσμού της Βουλής των Εφήβων.

Ενός θεσμού που κατά το τρέχον έτος για πρώτη φορά είχε την καινοτομία να συμπεριλάβει διαδικασία «κοινοβουλευτικού ελέγχου»: τα παιδιά-έφηβοι βουλευτές ετοίμασαν ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Ανδ. Λοβέρδος.

«Το μόνο που ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας βαθμός που αναγκάζει τα παιδιά να παπαγαλίζουν και να υπόκεινται σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Πόσα χαμόγελα πρέπει να σβήσετε για να συνειδητοποιήσετε; Πόσες ψυχές πρέπει να ταράξετε για να ικανοποιηθείτε;», συμπλήρωσε η μαθήτρια από τον Πειραιά. Νωρίτερα η Νικολέτα-Χριστίνα Μπακόλα από τη Θεσσαλονίκη έλεγε: «Τελειώνοντας τη Ντ Λυκείου, επιβεβαιώνονται οι υποψίες μου ότι αυτοσκοπός του λυκείου είναι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Το σύστημα εστιάζει στην παροχή τυπικών επιφανειακών γνώσεων. Λυπούμαι βαθύτατα βλέποντας ότι το σχολείο μάς προετοιμάζει μεν για το πανεπιστήμιο, αλλά δεν μας προετοιμάζει για τη ζωή».

Ο κ. Λοβέρδος στις απαντήσεις του εστίασε στην ανάγκη να διατηρηθεί με βελτιώσεις, όπου χρειάζεται, το ισχύον σύστημα (με ιδιαίτερη αναφορά στην «Τράπεζα Θεμάτων» για την Ντ Λυκείου), λέγοντας ότι με παράλληλες ενέργειες θα υπάρξει μέριμνα για την πληθώρα της ύλης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αλλοι μαθητές, εκπροσωπώντας κοινότητες Ελλήνων στο εξωτερικό (όπως οι Αν. Γεωργιάδης από το Σουδάν και Δημ. Μαρούτσος από τις ΗΠΑ), μίλησαν για προβλήματα στις περιοχές τους: έλλειψη καθηγητών, βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής. «Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, όχι προφορικές δεσμεύσεις. Τα ίδια τέθηκαν στις δύο προηγούμενες συνόδους της Βουλής των Εφήβων από αδέρφια μου, όμως απ’ ό,τι βλέπω δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν», είπε ο μαθητής από το Σουδάν. Τέλος, ο Τζ. Καπλανισβίλι από το Ρέθυμνο αναφέρθηκε στο δικαίωμα των μαθητών που παρακολουθούν με επιτυχία τα μαθήματα να μπορούν να αιτηθούν ελληνικής ιθαγένειας. «Κανένα ελληνικό σχολείο δεν θα αφήσουμε να κλείσει, ακόμα κι αν έχει 10 ή 11 μαθητές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης και συμπερασματικά σημείωσε ότι ακόμα κι αν δεν εκφράζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχει αγάπη προς τους νέους και «θέληση να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή