Γιουνκέρ: «Αντιστάθηκα στο grexit»

Γιουνκέρ: «Αντιστάθηκα στο grexit»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Αντιστάθηκα στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και είμαι περήφανος για την Ελλάδα γιατί ήμουν συνήγορος υπεράσπισής της». Τις αναφορές αυτές επιφύλαξε για την Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και νυν υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την παρουσίασή του χθες στην ομάδα των ευρωβουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να αναπτύξει τις προτεραιότητές του για την προεδρία. Ο κ. Γιουνκέρ, απαντώντας σε παρατηρήσεις ευρωβουλευτών, επισήμανε ακόμη την ανάγκη αντικατάστασης της τρόικας με κάποιο άλλο όργανο που θα έχει, όπως είπε, «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έχει αναφερθεί ξανά στην περίοδο κατά την οποία το grexit βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των ισχυρών του Eurogroup, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τη δική του στάση αλλά και τις διαθέσεις όσων πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ισως κάποια στιγμή να γράψω την ιστορία της κρίσης του ευρώ. Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν “πόλεμο”», τόνισε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, παρόλο που έχει ψηφιστεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών, θα πρέπει να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου για να αναλάβει επίσημα την πιο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτόν έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας συναντήσεις με κάθε ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του αλλά και να κάνει διάλογο με τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.

Στη χθεσινή συνάντησή του με τους ευρωσοσιαλιστές έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στο μέλλον κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και μεταρρυθμίσεων να αξιολογείται όχι μόνο σε ό,τι αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα και σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει. Δεσμεύτηκε επίσης ότι ο επίτροπος που θα επιλεγεί ως αρμόδιος για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μια μεγάλη προτεραιότητα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία, όπως ανέφερε, είναι να μεταρρυθμίσει και να αναδιοργανώσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και να εργαστεί για μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία. Μια συμφωνία που θα έχει στόχο, όπως εξήγησε, αφενός να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει στην ευρωζώνη να ολοκληρωθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή