Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα της Ολομέλειας συζητείται από χθες το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, με προοπτική σήμερα έως το βράδυ να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψήφισή του. Η συζήτηση, στην οποία δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν 34 από τους 100 βουλευτές του Α΄ Τμήματος Διακοπής της Βουλής, διεξάγεται αφενός υπό το βάρος όσων εξελίσσονται στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ακύρωση του σ/ν και αφετέρου εν μέσω ιδιαιτέρως φορτισμένου πολιτικού κλίματος ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης παρουσίασε μια σειρά από αλλαγές οι οποίες βασίζονται –όπως είπε– και σε παρατηρήσεις των κομμάτων ή και βουλευτών που καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι οποίες προηγήθηκαν τις περασμένες ημέρες. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση προηγούμενης πρόβλεψης για ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του Β΄ τριμήνου του 2014, καθώς και πρόβλεψη για επιστροφή στο δημόσιο εκτάσεων που θα παραχωρηθούν στον επενδυτή για εξόρυξη λιγνίτη, μετά το τέλος της επένδυσης.

Βουλευτές της συγκυβέρνησης, γνωστοί για τις κατά καιρούς επιφυλάξεις ή και ενστάσεις τους επί διατάξεων του ν/σ, στο Περιστύλιο επιφυλάσσονταν να μελετήσουν τις προταθείσες αλλαγές προτού τις σχολιάσουν. Ορισμένοι εξ αυτών, πάντως, πρόσθεταν ότι έως και την τελευταία στιγμή θα επιδιώξουν και περαιτέρω αλλαγές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Δ. Σαλτούρου, ο οποίος από του βήματος της Βουλής τόνισε ότι, πέραν όσων έχουν αλλάξει, θα πρέπει επιπλέον: «Α) Να λυθεί συνολικά το θέμα των απαλλοτριώσεων. Β) Η παραχώρηση άδειας για τον Μελίτη 2 να είναι πιο αναπτυξιακά δεσμευτική για τον νέο επενδυτή. Γ) Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα εταιρεία να αποτελέσει αντικείμενο ενημέρωσης και συζήτησης εντός της Βουλής. Δ) Να διασφαλιστεί η συνέχεια, με τους ίδιους επωφελείς για την κοινωνία όρους, της υπάρχουσας και σχεδιαζόμενης τηλεθέρμανσης. Ε) Να αποτυπωθεί ρητά η υποχρέωση της νέας εταιρείας στην καταβολή του λιγνιτικού τέλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή