«Φρένο» της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα για ΔΕΗ

«Φρένο» της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα για ΔΕΗ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει έναν ακόμη «γύρο» αντιπαράθεσης επί του ζητήματος της ΔΕΗ επιδιώκει η κυβέρνηση, κλείνοντας χωρίς περιστροφές το σενάριο για «συνάθροιση» των διαφορετικών κομματικών προτάσεων περί δημοψηφίσματος και για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Εχοντας επιτύχει να μείνει στα λόγια ο… ανένδοτος που εξήγγειλε από το Αμύνταιο ο κ. Αλ. Τσίπρας και, κυρίως, να καμφθεί το απεργιακό μέτωπο της ΓΕΝΟΠ, η επιλογή του Μαξίμου ήταν να μη δώσει ευκαιρία για «ρεβάνς» στον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας και στην πολυδιάσπαση του αντιπολιτευτικού μετώπου με τις έξι (!) προτάσεις δημοψηφίσματος που αναμένεται να κατατεθούν. «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» επισήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, καίτοι ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι, ανεξαρτήτως των πολιτικών θέσεων και του σκεπτικού, οι προτάσεις των κομμάτων δεν θα καταλήγουν σε ένα κοινό «διά ταύτα», αυτό της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σ/ν της Μικρής ΔΕΗ. Ακόμη και έτσι, όμως, η κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί το «γράμμα» του νόμου, δηλ. να απαιτηθεί η υπογραφή 120 βουλευτών κάτω από ένα κοινό και ενιαίο αίτημα δημοψηφίσματος. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, αλλά δεν θα τους διευκολύνουμε κιόλας» ήταν η φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.

Ωστόσο, το μήνυμα Βούλτεψη δεν είχε ως αποδέκτες μόνον την αντιπολίτευση ή, κυρίως, αυτή. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήρθε ως «απάντηση» στις χθεσινές νέες αναφορές του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος και υπεραμύνθηκε της θέσης του για διεξαγωγή της συζήτησης εφόσον οι προτάσεις της αντιπολίτευσης θεωρηθούν «ομοειδείς» και αθροίζονται 120 υπογραφές βουλευτών. Σε συζήτησή του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αφού νωρίτερα το Μαξίμου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο έκτακτης επανόδου της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» και συνεπώς –αναρωτήθηκε– «γιατί να αφήσει να σέρνεται η υπόθεση έως τον Οκτώβριο». «Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες». Επεδίωξε μάλιστα να διασκεδάσει τα σενάρια περί έντασης ή «αδειάσματος» από το Μαξίμου και επανέλαβε ότι θεσμικά, ως Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να περιμένει την κατάθεση των προτάσεων (ενν. των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα) και την άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ομοειδείς, προσθέτοντας πως η απόφαση για το αν θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια ανήκει στην κυβέρνηση.

Στο παρασκήνιο, πάντως, η συζήτηση για τη διαχείριση της υπόθεσης που από… ενδο-αντιπολιτευτική διελκυστίνδα κατέστη εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ζωηρή. Αν και «γαλάζιοι» σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα δημοψηφίσματος είχαν πραγματοποιηθεί σχετικές συζητήσεις μεταξύ Βουλής – Μαξίμου, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία Μεϊμαράκη αιφνιδίασε το πρωθυπουργικό επιτελείο. Στον αντίποδα, κάποιοι εκτιμούν ότι η πρόταση Μεϊμαράκη θα μπορούσε να «αξιοποιηθεί» προκειμένου να αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης και, κυρίως, να «εκθέσει» την Αριστερά λόγω της συμπόρευσής της με τη Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί πέραν της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή και των προτάσεων δημοψηφίσματος που θα κατατεθούν αύριο και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφύγουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του, βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος, να μην προχωρήσει στην υπογραφή και έκδοση του νόμου, μέχρις ότου αποφανθεί η Βουλή για τη διεξαγωγή ή μη του δημοψηφίσματος.

Παρέμβαση 31 «γαλάζιων» για αγρότες

Νέα ομαδική παρέμβαση, αυτήν τη φορά θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, πραγματοποίησαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για 31 γαλάζιους που με πρώτον υπογράφοντα τον Ιορδ. Τζαμτζή κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας σημειώνοντας ότι ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών.

Οι 31 βουλευτές επισημαίνουν ότι με την αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που δεν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, από το 65ο στο 67ο έτος έχει προκληθεί αναταραχή στους αγρότες που είναι γεννημένοι το έτος 1948 και το 1949 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013. Τέλος, και αφού κάνουν λόγο για «κατάφωρη αδικία» σε βάρος του αγρότη και της αγρότισσας, που «πρέπει να σταματήσει», ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για το χρονικό διάστημα 2014-2027 (τότε θα συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες, εάν ισχύσει νέα διάταξη για 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή