Δύο προσκλήσεις διαλόγου από ΔΗΜΑΡ

Δύο προσκλήσεις διαλόγου από ΔΗΜΑΡ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρά από το ΠΑΣΟΚ, αρνητικά από το «Ποτάμι» και μάλλον αδιάφορα από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκαν οι δύο επιστολές πρόκλησης διαλόγου που έστειλε χθες ο κ. Φ. Κουβέλης, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε μετά τη συντριβή των ευρωεκλογών η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Στην πρώτη επιστολή η ΔΗΜΑΡ προσκαλεί τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του κ. Αν. Λοβέρδου, «Κοινωνική Συμφωνία» της Λ. Κατσέλη και τα δύο κόμματα των Οικολόγων) σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο «για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης με εναλλακτικό προς τη δεξιά σχέδιο». Με απλά λόγια, ο κ. Κουβέλης εξαιρεί από τη συζήτηση τη Ν.Δ., καθώς, όπως λέει, «ο διάλογος δεν μπορεί παρά να αφορά τη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση». Παράλληλα, διαβεβαιώνει (εν είδει αυτοκριτικής) ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πλέον ανοιχτή «να συζητήσει με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις δυσκολίες και τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες του παρελθόντος», αλλά και τονίζει ως «αναγκαίο να καταστεί ο χώρος καθοριστικός και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος μιας νέας εναλλακτικής προοδευτικής κατεύθυνσης της χώρας», φωτογραφίζοντας έτσι με σαφήνεια μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρεμφερές σκεπτικό εστάλη και η δεύτερη πρόσκληση διαλόγου, που απευθύνθηκε αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα. Σε αυτήν η ΔΗΜΑΡ εύχεται «τη συγκρότηση μια νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας απέναντι στη λιτότητα και μακριά από τον λαϊκισμό» και περιγράφει ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει «τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, την πολιτική οικολογία, το δημοκρατικό κέντρο και τα νέα κοινωνικά κινήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να απαντήσει επισήμως, αλλά στελέχη του ήδη από χθες χαρακτήριζαν ως «προφανές ότι η Κεντροαριστερά, όπως την περιγράφει ο κ. Κουβέλης, δεν απασχολεί το κόμμα μας». «Κάθε πρόσκληση σε διάλογο είναι θετική», σχολίασαν και στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου παρατηρούσαν ότι δύο διαφορετικές επιστολές δείχνουν το πρόβλημα σαφούς στίγματος της ΔΗΜΑΡ. Τέλος, από το «Ποτάμι» διοχετεύθηκε το σχόλιο ότι «δεν είναι στις προτεραιότητές μας η προσπάθεια σωτηρίας των παλαιών κομμάτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή