Θετικός ο Βενιζέλος σε συζήτηση με Κουβέλη

Θετικός ο Βενιζέλος σε συζήτηση με Κουβέλη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θέτει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς, ως κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και φορέων της Κεντροαριστεράς, στην απάντηση του προς την επιστολήπρόσκληση του κ. Φ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται», αποστροφή η οποία ερμηνεύεται ως πρόσκληση συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην προσπάθεια ανάδειξης νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Βενιζέλος απαντά θετικά προς τον κ. Κουβέλη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο «για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς, τους αφορά». Τονίζει ότι ο διάλογος αποτελεί σταθερή γραμμή του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «αγωνίστηκε επίμονα» ώστε ο διάλογος για τη συνεννόηση να πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η Κεντροαριστερά «δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά ούτε στρατηγικά». Η συγκεκριμένη αποστροφή αποτελεί και μια έμμεση αιχμή προς την επιλογή του κ. Κουβέλη να στείλει δύο επιστολές, μία προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και μία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, προχθές, στελέχη της Χαρ. Τρικούπη διερωτώνταν αν η κίνηση του κ. Κουβέλη σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραμένει αμφίθυμος ως προς τον τελικό προσανατολισμό του κόμματός του.

Στον κ. Κουβέλη απάντησε και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος ως πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας απάντησε, επίσης, σε θετικό τόνο και φιλικό ύφος. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας προοδευτικού πόλου με τέσσερις άξονες: Πρώτον, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους· δεύτερον, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας· τρίτον, τη στήριξη των επιχειρήσεων που άντεξαν στα έξι χρόνια της κρίσης· τέταρτον, τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους.

Συνέδριο Οκτωβρίου

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο εξακολουθούν και παρεμβαίνουν διάφορα στελέχη, αλλά και κινήσεις πέριξ του ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας επισήμανε (Alpha 9,89) ότι «Ελιά» εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό που σχεδιάζεται περιλαμβάνει τη «λαϊκή συμπαράταξη» από τη βάση, «ώστε να έχει ο καθένας το δικαίωμα να συμμετέχει». Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να παρεμβαίνουν μικρότερες κινήσεις οι οποίες προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αποτελούνται από νέα πρόσωπα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η «αβ» (Αλφα-Βήτα), η οποία αποτελείται από τριαντάρηδες που προέρχονται από την «παπανδρεϊκή» περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Με χθεσινή ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι το συνέδριο του 2008 ήταν «το πιο ανοιχτό συνέδριο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα» και διαβλέπουν ότι στο σχεδιαζόμενο συνέδριο του Οκτωβρίου «διαφαίνεται η διάθεση για μια αδιαφανή διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή