Αλ. Τσίπρας: Οι βουλευτές που συμφωνούν με το δημοψήφισμα είναι πάνω από 120

Αλ. Τσίπρας: Οι βουλευτές που συμφωνούν με το δημοψήφισμα είναι πάνω από 120

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της μικρής ΔΕΗ καλώντας τη να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συγκαλέσει άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα.

Να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους κάλεσε, πριν από λίγο, την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την για συμπόρευση με την ντόπια και ξένη κλεπτοκρατία.

  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στη Βουλή, προδιέγραψε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψει, όχι μόνο το «ξεπούλημα της ΔΕΗ», αλλά και την παραχώρηση του αιγιαλού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και την ψήφιση νόμου που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, «εν μέσω μάλιστα θερινών τμημάτων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ περισσότεροι από 120 οι βουλευτές που ζητούν άμεση σύγκληση της Ολομέλειας και χαρακτήρισε «αυτονόητη την τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής» για το ζήτημα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για δημοψήφισμα.

«Δεν θα σας βγουν σε καλώ, σας φοβίζουν οι κάλπες, δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα αλλά δεν τολμάτε να κάνετε και συζήτηση στη Βουλή» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής των δημοκρατικών πολιτών και αφού έκλεισε τη Βουλή τώρα κάνει «κοινοβουλευτική αριθμητική για να αποφύγει με τα θερινά τμήματα μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. «Σας καλούμε να σταματήσετε τώρα πριν να είναι αργά. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ γιατί δεν δικαιούστε να πάρερε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ. Να συμμορφωθείτε με το σύνταγμα και τους νόμους» είπε επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα και «απαιτούμε την άμεση σύγκλιση της ολομέλεια προκειμένου να αποφασίσει» κατέληξε.

Σε υψηλούς τόνους η αντιπάραθεση κυβένρησης-αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση.

«Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο "ναι" στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή