Ισχυρό κύμα αποχωρήσεων από τη ΔΗΜΑΡ

Ισχυρό κύμα αποχωρήσεων από τη ΔΗΜΑΡ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα διάλυσης εκπέμπει η ΔΗΜΑΡ η οποία μόλις σε μια μέρα έχασε δύο ακόμη βουλευτές της -τους κ. Γρ. Ψαριανό και Κατερίνα Μάρκου- μένοντας πλέον μόνον με 11 από 17 που είχαν εκλεγεί το 2012. Η δε τραγική ειρωνεία είναι αυτή ακριβώς που επισήμαναν δύο γνωστά στελέχη της, oι κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος και Γερ. Γεωργάτος, οι οποίοι επίσης δήλωσαν χθες τις παραιτήσεις τους από τη ΔΗΜΑΡ: εκδιώχνονται ή εγκαταλείπουν την Αγ. Κωνσταντίνου, λένε, τα στελέχη που είχαν εισηγηθεί εγκαίρως την ανάγκη πολιτικής σύγκλισης της ΔΗΜΑΡ με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, την οποία εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει κατόπιν «εορτής» (ή, μάλλον, εκλογικής συντριβής) ο κ. Κουβέλης. Με απλά λόγια, όσοι είχαν διαβλέψει το ατιμωτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τώρα μοιάζουν να τιμωρούνται για τη δικαίωση των προβλέψεών τους.

Θρυαλλίδα των χθεσινών εξελίξεων έμελλε να γίνει η βουλευτής κ. Κατερίνα Μάρκου. Εχοντας αρνηθεί να υπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ για τη Μικρή ΔΕΗ, εξέδωσε αιφνιδίως το πρωί μία πολύ σκληρή ανακοίνωση δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της. Χαρακτήρισε τον ηγετικό πυρήνα της ΔΗΜΑΡ «παλαιοκομματικό, κλειστό και αυτιστικό μηχανισμό», κατήγγειλε ως «προκλητικό και αυθάδη» τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν η ίδια και οι συνάδελφοί της και καταλόγισε στον κ. Κουβέλη ότι απομάκρυνε τη ΔΗΜΑΡ «από τον αρχικό αξιακό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα». Τι απάντησε η ΔΗΜΑΡ; Οτι «όλοι έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κ. Μάρκου και τις συζητήσεις που φημολογείται ότι έχει με το «Ποτάμι».

Αντίδραση Κουβέλη

Ο οργή του κ. Κουβέλη για την κ. Μάρκου πιθανώς επέφερε την αποπομπή του κ. Ψαριανού. Ο τελευταίος επίσης δεν είχε υπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος. Ενώ όμως ο κ. Κουβέλης μέχρι χθες δεν είχε αντιδράσει ακόμη και στην επιλογή του εν λόγω βουλευτή να μετέχει σε επιτροπή διαλόγου του «Ποταμιού» (!), χθες δεν έκρινε καν σκόπιμο να τον ενημερώσει για τον εξοβελισμό του από την Κ.Ο. «Η έκδηλη περιφρόνηση του κ. Ψαριανού για τις συλλογικές μας αποφάσεις», ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Κουβέλης. Τι του απάντησε ο κ. Ψαριανός; Αφού είπε ότι έμαθε την αποπομπή του από… ομαδάρχες της κατασκήνωσης στην οποία πήγαινε την κόρη του, τόνισε ότι ο κ. Κουβέλης πριν από εκείνον έχει διαγράψει 350.000 ψηφοφόρους που έχασε στις ευρωεκλογές και δήλωσε ευτυχής που θα στρατευθεί μαζί τους στην αναζήτηση ενός πραγματικά προοδευτικού πόλου.

Η αποπομπή Ψαριανού πυροδότησε αμέσως και άλλες αποχωρήσεις. Οι κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος και Γερ. Γεωργάτος με οξύτατες ανακοινώσεις τους δήλωσαν αμέσως τις παραιτήσεις τους από την Κ.Ε., καταγγέλλοντας τον κ. Κουβέλη ότι «παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που ίδρυσαν τη ΔΗΜΑΡ και είναι οι πραγματικοί εκφραστές της Ανανεωτικής Αριστεράς». Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η αντίδραση και του κ. Σπ. Λυκούδη. Οχι μόνο γιατί η πτέρυγα που εκπροσωπεί απέδωσε στη ΔΗΜΑΡ «εικόνα αποσύνθεσης, πανικού και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», αλλά γιατί τη σχετική ανακοίνωση την απέστειλε στα ΜΜΕ επισήμως η Αγ. Κωνσταντίνου!

Τούτο, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο πολιτικό καινοφανές που συνέβη χθες στη ΔΗΜΑΡ. Νωρίτερα είχε συμβεί και ένα ακόμη παράδοξο που αφορά τον κ. Λυκούδη. Εχοντας υπογράψει την πρόταση του δημοψηφίσματος του κόμματος, είχε εκδώσει ανακοίνωση εξηγώντας τους λόγους που η ΔΗΜΑΡ δεν έπρεπε να την είχε καταθέσει (!) αιτιολογώντας την ψήφο του στην αλληλεγγύη του προς τους συναδέλφους του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή