«Σημαντική η αναζήτηση υδρογονανθράκων»

«Σημαντική η αναζήτηση υδρογονανθράκων»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υποστηρικτικό προς την Ελλάδα ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται από την πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια επισήμανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της 42ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια, όπου και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Η Ελλάδα κάνει comeback. Η αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της χώρας είναι σημαντική γιατί θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο να εκτιναχθεί η οικονομία της, αλλά και να αλλάξει τη γεωπολιτική της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν. Επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πίεσαν σθεναρά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε εκτενώς για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «αναμφίβολα είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί». «Κάποιοι εδώ, υποπτεύομαι, θεώρησαν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να διαπραγματευτείς μεταξύ δύο λαθών. Το πρώτο, δεν θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση. Και δεύτερον, υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στο νησί. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των ΗΠΑ και η θέση όλων των κυβερνήσεων των κρατών του κόσμου, πλην ενός», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε ότι η Κύπρος, υπό την ηγεσία του προέδρου Αναστασιάδη, έχει καταστεί «γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ». Επίσης, αναφέρθηκε στους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας: «Από την αρχή, δεν ταλαντευτήκαμε στο ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου έχει την ιδιοκτησία της πρόσβασης στα ευρήματα. Τώρα, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Αυτές οι ενεργειακές ανακαλύψεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής των όρων του παιγνιδιού στην περιοχή. Ομως αυτό θα συμβεί εάν οι χώρες βρεθούν μαζί και εργαστούν μαζί». Εκτίμησε ότι η τουρκική κυβέρνηση «αρχίζει να κατανοεί, όχι για ευγενείς λόγους, αλλά για πρακτικούς, ότι το στάτους κβο στο νησί δεν ευνοεί την Τουρκία οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά», και την κάλεσε να παίξει περισσότερο εποικοδομητικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή