Αυλαία ερευνών με προφυλάκιση Κασιδιάρη

Αυλαία ερευνών με προφυλάκιση Κασιδιάρη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη έπεσε η αυλαία των δικαστικών ερευνών για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που κράτησαν δέκα μήνες αποκαλύπτοντας πακτωλό στοιχείων για έκνομες και σκοτεινές δράσεις βουλευτών και στελεχών της οργάνωσης, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η προφυλάκιση Κασιδιάρη, που έγινε δεκτή με υβριστικά συνθήματα κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κυβέρνησης από συγκεντρωμένους υποστηρικτές της Χ.Α., χαρακτηρίστηκε από τον συνήγορο του βουλευτή Νίκο Αντωνιάδη προειλημμένη.

Και ο Ηλίας Κασιδιάρης, άλλωστε, προσερχόμενος χθες το πρωί στο κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, όπου διενεργούνται οι ανακρίσεις, μίλησε για «προαποφασισμένη προφυλάκισή του», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Παναγιώταρου, που παραβρέθηκε στο Εφετείο κατά την απολογία Κασιδιάρη.

Και ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης με κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας εξήλθε του δικαστικού μεγάρου τις 4 χθες το απόγευμα, προσωρινά κρατούμενος, και με κατεύθυνση τις φυλακές του Κορυδαλλού, οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της Χ.Α., που δεν ξεπερνούσαν τα 100 με 150 άτομα, εκτόξευαν απειλές και ύβρεις κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων. Με συνθήματα «Αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί», «Σαμαρά Εβραίε, Σαμαρά μασόνε», «Δεν θα λυγίσει η Χρυσή Αυγή» αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της είδησης ότι προφυλακίστηκε -και- ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ τα μέτρα της Αστυνομίας στην είσοδο του Εφετείου αλλά και περιμετρικά στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου υπήρξαν δρακόντεια προς αποφυγή επιθέσεων των συγκεντρωμένων της Χ.Α. σε δημοσιογράφους και κάμερες.

Οπως έγινε γνωστό, η προφυλάκιση Κασιδιάρη αποφασίστηκε ομόφωνα από τις ειδικές ανακρίτριες και τον αρμόδιο εισαγγελέα με σκεπτικό που στηρίχθηκε στο ότι ο βουλευτής ήταν ύποπτος να τελέσει και άλλα αδικήματα αν παρέμενε έξω. Αναφέρθηκαν ως παραδείγματα η επιθετική συμπεριφορά που εκδήλωσε κλωτσώντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ τον περασμένο Νοέμβριο όταν απολογήθηκε στον ανακριτή για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς και άλλες επιθέσεις.

Η κατηγορία που τελικά οδήγησε τον Ηλία Κασιδιάρη στη φυλακή αφορούσε παράνομη κατοχή όπλων, δύο, για τα οποία ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι τα κατείχε νόμιμα, το ένα για σκοποβολή και το άλλο ήταν του πατέρα του.

Ο συνήγορός του Νίκος Αντωνιάδης, μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κράτησης του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «ο Κασιδιάρης έπρεπε να προφυλακιστεί και προφυλακίστηκε με άνωθεν εντολή». Χαρακτήρισε αστείες τις κατηγορίες περί της οπλοκατοχής με σκοπό να διευκολύνει την εγκληματική οργάνωση και, μιλώντας απαξιωτικά για τις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, χαρακτήρισε το ανακριτικό γραφείο «πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, όπου ο κάθε κατηγορούμενος παίζει ξυστό και μπορεί να του τύχει προφυλάκιση ή περιοριστικοί όροι».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, προσδίδοντας χροιά πολιτικής σκοπιμότητας στις δικαστικές έρευνες, είπε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν θα πτοηθεί, τη στηρίζει ο ελληνικός λαός και θα τη φέρει στη Βουλή ως πρώτο κόμμα».

Μετά την προφυλάκιση Κασιδιάρη -θα κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και οι λοιποί υπόδικοι βουλευτές του κόμματος- η ανάκριση ουσιαστικά κλείνει για τη Χ.Α. και δρομολογούνται ταχύτατα οι διαδικασίες για να αρχίσει η δίκη το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή