Κυβερνητική εκτροπή καταγγέλλει η Κουμουνδούρου

Κυβερνητική εκτροπή καταγγέλλει η Κουμουνδούρου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχή από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Α΄ θερινού τμήματος της Βουλής για το δημοψήφισμα που ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη Μικρή ΔΕΗ αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του κόμματος αποφασίστηκε χθες στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κ.Ο., ως ένδειξη αντίδρασης στη συζήτηση σε θερινό τμήμα και όχι στην Ολομέλεια, όπως είχε αρχικά ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η απόφαση για συζήτηση στο Α΄ θερινό τμήμα συνιστά θεσμική «εκτροπή», την οποία δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν.

Τη σχετική εισήγηση για αποχή από τις διαδικασίες έκαναν χθες το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης και ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Ν. Βούτσης, αποχωρώντας μάλιστα από τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου και ελήφθη η απόφαση για τη σημερινή συνεδρίαση. Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν την απόφαση για συνεδρίαση του θερινού τμήματος και όχι της Ολομέλειας ως παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Χθες το απόγευμα, μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δεν αφορούσε δημοσιονομικό θέμα, αλλά ένα μείζον κοινωνικό θέμα, όπως η ηλεκτρική κάλυψη, ως εκ τούτου η απόφαση της κυβέρνησης να μη στηρίξει τη σύγκληση της Ολομέλειας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση όχι μόνο με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και με το Σύνταγμα. «Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Λαφαζάνης, «δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα».

Με αφορμή τη γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου κατηγορώντας για σύμπηξη «παλλαϊκού μετώπου με τη Χ.Α.». Από τη Χαρ. Τρικούπη κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως «κρυφό συνεταίρο» τη Χ.Α., εξαίροντας παράλληλα τη στάση του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος αρνείται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ με εκείνους της Χ.Α. Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για «στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. που δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα», καθώς και για «σύμπλευση με επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των θεσμών της δημοκρατίας». Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως ακύρωση της γραμμής άμυνας του συνταγματικού τόξου «απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τον συνυπολογισμό των υπογραφών βουλευτών της Χ.Α. για τη συμπλήρωση του αριθμού των 120 που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Διά της αποχής από τη σημερινή συζήτηση τοποθετείται στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και το ΚΚΕ. Από τον Περισσό αποδίδουν ευθέως «μεγάλες ευθύνες» στην κυβέρνηση, καθώς τη θεωρούν υπεύθυνη για την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την αρνητική στάση της στο ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας και γι’ αυτόν τον λόγο ενθαρρύνει συζήτηση στο θερινό τμήμα όπου θα γίνει «μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή