Μείωση φόρων στην ατζέντα Σαμαρά

Μείωση φόρων στην ατζέντα Σαμαρά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο θέσεων της κυβέρνησης ενόψει της καθοριστικής 5ης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου έθεσε χθες από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και βελτίωσης του καθεστώτος των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ήδη από το τρέχον έτος.

Από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου και αφού νωρίτερα είχε σύντομες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ιταλούς Ενρίκο Λέτα και Μάριο Μόντι, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι, πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, χωρίς όμως να τεθούν εν κινδύνω τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ η χώρα να βρεθεί στο χάος που περάσαμε», υπογράμμισε, με αποδέκτες προφανώς και «εκτός αιθούσης», δηλαδή προς τους πιστωτές και τους επικεφαλής της τρόικας, που χθες είχαν την πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι αδιαπραγμάτευτο στόχο για την ελληνική πλευρά, ενόψει Σεπτεμβρίου, αποτελεί η υιοθέτηση πιο ελαστικών ρυθμίσεων οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις.

«Τώρα, λοιπόν, είναι ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα… να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη: που σημαίνει, να αρχίσουμε να μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε. Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από εδώ και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε το 15% flat rate tax για τα επιχειρηματικά κέρδη και το 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, τη μείωση του ΦΠΑ σε πολλούς κλάδους από το 23% που είναι σήμερα στο 15%, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τον περιορισμό και εντέλει την εξάλειψη του φόρου αλληλεγγύης και, τελικά, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

«Μερικά απ’ αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει. Κάποια μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως και τα υπόλοιπα θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, αλλά – το επαναλαμβάνω: χωρίς να θέσουμε στον παραμικρό κίνδυνο τα πλεονάσματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στην αντιπαραβολή της Ελλάδας της κρίσης με τη νέα Ελλάδα που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το τούνελ της δοκιμασίας.

Ο κ. Σαμαράς επικεντρώθηκε σε τέσσερις φράσεις-κλειδιά: μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη και ασφάλεια, προκειμένου να σχηματοποιήσει τα δύο πολιτικά μέτωπα στη χώρα: «Από τη μια οι δυνάμεις που παλεύουν για το μέλλον της χώρας, από την άλλη όσοι πασχίζουν να διασώσουν τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν εδώ». Απευθυνόμενος στο διεθνές και όχι μόνον ακροατήριο, επέμεινε ότι η Ελλάδα, μέσω των μεταρρυθμίσεων, εισέρχεται σε φάση κανονικότητας και παύει να αποτελεί την «τελευταία σοβιετική οικονομία» της Ευρώπης. Σε μια, μάλιστα, προσωπική αποστροφή του λόγου του, με αποδέκτη και το γαλάζιο κομματικό ακροατήριο, επέμεινε ότι υπήρξαν λάθη στο πρώτο Μνημόνιο, εξηγώντας πως ως πρωθυπουργός «υποχρέωσή μου, πλέον, δεν ήταν να συζητώ για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να σώσω τη χώρα μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή