Πολιτικά επιχειρήματα από Σαμαρά και Βενιζέλο

Πολιτικά επιχειρήματα από Σαμαρά και Βενιζέλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συμφωνία με την τρόικα, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όχι μόνον τα δημοσιονομικά επιτεύγματα αλλά και την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, επιδιώκει η Αθήνα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τρέχουσα «αναγνωριστική» διαπραγμάτευση και επίκειται η κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να διασκεδάσουν την εικόνα πλήρους απόκλισης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων, για τις οποίες επιμένουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, η πραγματικότητα είναι πως οι ελεγκτές έχουν επιστρέψει με γεμάτη την ατζέντα των μέτρων που θα πρέπεινα προωθήσει ηελληνι κήπλ ευρά (μετα ξύαυτών καιτα ασφαλιστικά, εργασιακά), αλλά και με δεδομένες ενστάσεις επί σειράς ελληνικών αιτημάτων.

«Εμείς έχουμε συνολικό και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχουμε πει δημοσίως στους πολίτες και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε», επεσήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετά τη μακρά (3,5 ώρες) συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη και, σε μέρος της, των κ. Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Στουρνάρα. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ζήτημα με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «όχι, δεν ανησυχώ».

Οι θέσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος και επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, είναι σε ευθεία γραμμή με όσα είπε, το βράδυ της Πέμπτης, από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός, όταν και έθεσε ως στόχο τη φορολογική ελάφρυνση, τη βελτίωση του συστήματος ρύθμισης οφειλών «χωρίς να τεθούν εν αμφιβόλω τα πλεονάσματα» αλλά και, όπως είπε, «χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας».

Το στρατηγικό δίλημμα

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για την πορεία της εθνικής οικονομίας, της διαπραγμάτευσης και του ζητήματος του χρέους. Σημείωναν, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα».

Από το Μαξίμου διαμηνύεται πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ισχυρές, βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα (βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και από πλευράς Μαξίμου οι Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Δ. Πτωχός, Μιχ. Πεγκλής) και στην επιβεβαιωμένη άλλωστε «αστοχία» των εκτιμήσεων της Επιτροπής και του ΔΝΤ κατά το παρελθόν, και δεν οδηγούν σε εκτροχιασμό του προγράμματος ή σε αλλαγή στόχων. «Η επίτευξη των στόχων και των πλεονασμάτων συνιστά προϋπόθεση για όλες τις δράσεις ελάφρυνσης και ανακούφισης των πολιτών», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, θέλοντας σαφώς να μην υπάρξει εικόνα αποστασιοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης από τους συμφωνημένους στόχους.

Αλλωστε, κύριος στόχος παραμένει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ακύρωση των σχεδιασμών για νέο πακέτο χρηματοδότησης (μέσω της χρησιμοποίησης των κεφαλαίων του ΤΧΣ, αλλά και της ενεργοποίησης ανενεργών εργαλείων, όπως η μετακύλιση των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες) και, κυρίως, στην έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία συνιστά για την κυβέρνηση εμβρυουλκό πολιτικών εξελίξεων τόσο σε επίπεδο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας όσο, κυρίως, και στο ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή