Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι απορρόφησης του ΕΣΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει θέσει η χώρα μέσω του Μνημονίου για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ο στόχος υπερκαλύφθηκε κατά 140% στον βαθμό που είχε προσδιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ και ανήλθε τελικώς στο 1,4 δισ. ευρώ.

Η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών πόρων τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας από τη 18η θέση που ήταν τον Ιούνιο του 2012 στην 3η θέση σήμερα, μεταξύ των 28 χωρών. Το θετικό γεγονός επισήμανε με ανακοίνωσή του και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «αν και το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και συμβάλλει στο να παραμείνει η Ελλάδα πολύ ψηλά στις απορροφήσεις των διαρθρωτικών ταμείων».

Να σημειωθεί ότι υπέρβαση του στόχου επιτυγχάνεται συνεχώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και μετά, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 απορροφήθηκαν 2,564 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,499 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 102,64%), ενώ για το 2013 ο στόχος ήταν 3,89 δισ. ευρώ και απορροφήθηκαν 4,6 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 118%).

Το ποσό που απομένει προς απορρόφηση έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή έως και το τέλος 2015, περιορίζεται πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ. Οπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Γιώργος Γιαννούσης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απορροφηθεί συνολικά 2,5 δισ. ευρώ και το 2015 το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες απώλειας πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, επιτάχυνση απαιτείται σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των 181 έργων προτεραιότητας και σχετικές επισημάνσεις είχε κάνει πρόσφατα και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν. Από την ανάλυση της πορείας των σχετικών έργων προκύπτει ότι 11 από αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή έως τα τέλη του 2015, ενώ άλλα 40 θα χρειαστούν σημαντική επιτάχυνση. Από την πορεία υλοποίησης προκύπτει επίσης ότι 51 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 23 πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2014 και 105 μέχρι το 2015. Η ευθύνη ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ έχει ανατεθεί στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ τη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση του νέου προγράμματος έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη μετάβαση από το τρέχον πρόγραμμα στο νέο, μέσα από τα έργα-γέφυρες, δηλαδή αυτά που δεν θα ολοκληρωθούν εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας και θα μεταφερθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπάρξουν κενά.

Η ολοκλήρωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και η έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση από την Ε.Ε. του νέου προγράμματος θα επιτρέψουν τη μετάβαση από την παλιά στη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς κενά και καθυστερήσεις. Ηδη το ελληνικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και εκκρεμεί η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή