Συνάντηση με Παπούλια θα ζητήσει ο Τσίπρας

Συνάντηση με Παπούλια θα ζητήσει ο Τσίπρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως στρατηγική επιτυχία θεωρείται από την Κουμουνδούρου η συζήτηση που προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά το –απορριφθέν από το θερινό τμήμα της Βουλής– αίτημα για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη Mικρή ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, απείχαν από τη χθεσινή διαδικασία συζήτησης, με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Η γραμμή της «αντιδημοκρατικής εκτροπής» κρίνεται επιτυχής από την Κουμουνδούρου, καθώς «απορρύθμισε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι επιτελείς του κ. Αλ. Τσίπρα σχεδιάζουν να την επεκτείνουν και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που ανοίγουν οσονούπω, όπως αυτό για τον αιγιαλό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει, μάλιστα, να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κάρ. Παπούλια για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να του θέσει σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένου εκείνου το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως θεσμική εκτροπή εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τον αιγιαλό, στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν τις αντιπολιτευτικές δραστηριότητες και εκτός Βουλής, με την κινητοποίηση οργανώσεων, κινημάτων νεολαίας, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην αποτίμηση την οποία πραγματοποιούν επί των εξελίξεων στη Mικρή ΔΕΗ, στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας εντοπίζουν ως κυρίαρχο θετικό, για το κόμμα τους, στοιχείο το γεγονός ότι με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα δημιουργήθηκε ένα ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο στο οποίο προσήλθαν και άλλα κόμματα. Εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, αναδείχθηκε ο ηγετικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό.

Στην Κουμουνδούρου αξιολογούν, επίσης, ότι το μήνυμα που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις ημέρες διαχύθηκε σε εκτεταμένα στρώματα της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι δόθηκε μια ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για την ουσία του θέματος που αφορά την ιδιωτικοποίηση σημαντικού ποσοστού της ΔΕΗ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη χθεσινή απόφαση του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής, περιγράφοντάς το ως «περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», η οποία έκρινε «τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας». Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε, ακόμη, για «ολοκληρωτισμό» και επανέλαβε, κατά την πάγια ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, την παραίνεσή του προς την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν συμμετείχαν ούτε οι Ανεξάρτητοι Eλληνες, με το επιχείρημα της μη νομιμοποίησης της διαδικασίας. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Π. Καμμένος έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ ζήτησε δημοσίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια να μην υπογράψει και να αναπέμψει το νομοσχέδιο για τη Mικρή ΔΕΗ.

Στον Περισσό

Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι υπήρχαν σαφέστατες προϋποθέσεις για την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και αποδίδουν την ευθύνη για την τελική συνεδρίαση μόνο του πρώτου θερινού τμήματος στην κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Θ. Παφίλης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «με προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες, απέκλεισε τη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος». Ο κ. Παφίλης σημείωσε την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ του ελέγχου της ΔΕΗ από το κράτος.

Η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε μεν στη συζήτηση, απείχε δε από την ψηφοφορία. Μετά το πέρας των διαδικασιών, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Αναγνωστάκης δήλωσε ότι είναι ρητές οι προβλέψεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: η συγκέντρωση υπογραφών για ένα αίτημα, η σύγκληση της Ολομέλειας και, εφόσον εγκριθεί, η πρόκληση δημοψηφίσματος. Και επισήμανε «αυτό έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή