Πώς τα λόμπι «φρενάρουν» τις μεταρρυθμίσεις

Πώς τα λόμπι «φρενάρουν» τις μεταρρυθμίσεις

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2012, το 75% των δράσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί είχαν μείνει «στα χαρτιά». Μάλιστα, το 65% από αυτές αφορούσε το υπουργείο Ανάπτυξης και τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές για το «άνοιγμα» αγορών,προϊόντων και υπηρεσιών.

Οκτώ μήνες αργότερα, η υλοποίηση των μέτρων είχε δρομολογηθεί. Ωστόσο, οι ισχυρότερες από τις ομάδες πίεσης προσπαθούσαν -και κατάφερναν- είτε να «εκτρέπουν» είτε να εμποδίζουν εντελώς την εφαρμογή των μέτρων. «Τα λόμπι ορισμένων από αυτές τις ομάδες που αφορούσαν μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν στο τέλος της άνοιξης θύμιζαν -και εν πολλοίς εξακολουθούν να θυμίζουν- ως προς τον επαγγελματισμό τους τις χειρότερες παραδόσεις των αντιδράσεων οργανωμένων ομάδων στις Βρυξέλλες…» λέει στην «Κ» αξιωματούχος της κυβέρνησης με εμπλοκή στη διαδικασία αυτή, που ωστόσο θέλει να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι αλλαγές δεν έγιναν. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες, μία μεγάλη εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων διαφημίζει στο ραδιόφωνο τη δυνατότητα να νοικιάζει και μικρά φορτηγά, ώς 3,5 τόνους. Η πρακτική αυτή στο εξωτερικό είναι συνήθης. Οι φοιτητές σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έτσι κάνουν τις μετακομίσεις τους. Στην Ελλάδα όμως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει. Ο κλάδος ήταν προστατευόμενος έως την περασμένη άνοιξη, ενώ η οδήγηση του σχετικού οχήματος απαιτούσε επαγγελματικό δίπλωμα. Η εκκρεμότητα υπήρχε από την εποχή του πρώτου Μνημονίου. Πλέον δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα, με τη ρύθμιση έγιναν και περαιτέρω αλλαγές στις μεταφορές τουριστών, όπου καταργήθηκε το όριο του Ι.Χ. των 1500 κ.ε.

Ωστόσο, για την οριστική υιοθέτηση των ρυθμίσεων αυτών χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις. «Είναι λογικό», λέει στην «Κ» αξιωματούχος της Ε.Ε. με εμπλοκή στις συζητήσεις. «Εμείς το θεωρούμε άνοιγμα σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και οι εκπρόσωποι των “ομάδων πίεσης” προσπάθειά μας να ενθαρρύνουμε τη συγκέντρωση στους κλάδους εξοντώνοντας μικροεπαγγελματίες. Ομως ο αρχικός μας στόχος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν είναι αυτός αλλά η συρρίκνωση μέσω του ανταγωνισμού των τιμών, υπηρεσιών και προϊόντων…».

Ως παράδειγμα φέρνει ο ίδιος αξιωματούχος τη ρύθμιση για το γάλα, «όπου τελικά», σύμφωνα με τα λόγια του, «έγινε μια τρύπα στο νερό. Οι παραγωγοί δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν, ο αριθμός τους μειώνεται κάθε χρόνο, είστε ελλειμματικοί στο γάλα και το πληρώνετε πανάκριβα…». Η ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από τις ευρωεκλογές «απλώς αυξάνει τον χρόνο μέσα στον οποίο το γάλα χαρακτηρίζεται φρέσκο, χωρίς να μεταφέρεται η ευθύνη για την ποιότητα του γάλακτος στους παραγωγούς – καταναλωτές. Με βάση αυτήν, όποιος ήθελε θα αγόραζε το καλύτερο – ακριβότερο και όποιος δεν ήθελε-δεν μπορούσε ό,τι μπορούσε. Ετσι γίνεται παντού, έτσι θα γινόταν και εδώ…».

Σήμερα, ένα δίμηνο μετά τη ρύθμιση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μια βιομηχανία στην Κεντρική Ελλάδα διακινεί γάλα 8 ημερών «σαν 7 ημερών», ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Στο μεταξύ, το σύνολο του γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού (;) γιαουρτιού εισάγεται από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ οι τιμές έχουν μείνει εκεί που ήταν τον Μάρτιο.

Για τα φάρμακα

Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα ελληνικά ήταν κατά 27% ακριβότερα ανά μονάδα δραστικής ουσίας σε σχέση με αυτά στην Ε.Ε. και η απόφαση να παραμείνει η διάθεσή τους στα φαρμακεία συμφωνήθηκε με μορατόριουμ που έληξε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η εξέταση των τιμών τους θα οδηγήσει στην απόφαση «για το πού» θα συνεχίσουν να διατίθενται. Σε πολλά φαρμακεία αφορούν έως και το 30% του συνόλου του τζίρου τους και οι φαρμακοποιοί έχουν μεγάλη πείρα από το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, τη διάθεση του οποίου κατάφερναν επί ενάμιση χρόνο να «κρατούν» στα φαρμακεία, παρά την αντίθετη απόφαση κυβέρνησης και Βουλής μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

Η κυβέρνηση ήταν τότε σίγουρη ότι έχει επιβάλει τη διανομή του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (τζίρος 200 εκατ. ευρώ) και από τα σούπερ μάρκετ, έως ότου οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγγραφο στελέχους του υπουργείου Υγείας με το οποίο η τροφή για τα βρέφη χαρακτηριζόταν ιατρικό σκεύασμα, με αποτέλεσμα η αλλαγή να καθυστερήσει για μερικούς ακόμη μήνες…

Καταγγελίες

Το τηλεφώνημα από την ομοσπονδία νεφροπαθών ήταν άκρως ενδεικτικό της κατάστασης. Ο εκπρόσωπός της κ. Γ. Καστρινάκης είπε στην «Κ» ότι «οι νεφροπαθείς και οι άλλοι χρόνια πάσχοντες είναι μία ομάδα "πίεσης", αλλά οι φαρμακοποιοί είναι ακόμα ισχυρότερη. Είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια, πανάκριβα φάρμακα να μην τα πληρώνουμε και να τα παίρνουμε κατευθείαν από τον ΕΟΠΥΥ που τα συμψήφιζε με το Ταμείο. Τώρα όμως θα πάνε στα ιδιωτικά φαρμακεία…». Για ένα νεφροπαθή μόνον ο «λογαριασμός» της ερυθροποιητίνης μπορεί να φθάσει εκατοντάδες ευρώ τον μήνα. «Τώρα θα πηγαίνει στον φαρμακοποιό, που φυσικά δεν θα κάνει πίστωση και θα περιμένει να τα πάρει από το ελληνικό κράτος. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, δηλαδή».

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει διαβουλευθεί μέχρι σήμερα με τις ομάδες αυτές, καθώς η πίεση από τους φαρμακοποιούς για το ποσοστό κέρδους τους προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου διατηρείται αμείωτη. Ο τέως υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης είχε επιχειρήσει να αποφύγει αυτή την «μετωπική», αλλά ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης αδυνατεί. Το ποσοστό κέρδους είναι προαπαιτούμενη ενέργεια και τα ακριβά φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες «λίγη ζάχαρη που μπορεί να γλυκάνει τη μείωση του ποσοστού κέρδους…», λέει στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου.

Στα ακριβά φάρμακα το περιθώριο αυτό είναι μικρό, 2 – 3%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνει «αδιάφορα» στους φαρμακοποιούς. Η Πολιτεία είχε ανακοινώσει ότι με την υποκατάσταση του εμπορικού φαρμακείου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να εξοικονομήσει άνω των 150 εκατ. ευρώ. Μαζί με την επανεξέταση των ΜΗΣΥΦΑ το «πακέτο φαρμακοποιοί», μία «παραδοσιακά» προσκείμενη στην Ν.Δ. κοινωνική ομάδα, γίνεται εκρηκτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή