Κοινή γραμμή από Αθήνα και Λευκωσία

Κοινή γραμμή από Αθήνα και Λευκωσία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα 25 – 30 Ιουλίου, 40 χρόνια μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την τουρκική εισβολή και την πτώση της χούντας του Ιωαννίδη, αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Δεν έχει ανακοινωθεί η ατζέντα της επίσκεψης, αλλά είναι προφανές ότι στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, θα συζητηθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πάλι οι συνομιλίες της κυπριακής κυβέρνησης με τους Τουρκοκυπρίους, λόγω της αδιαλλαξίας της Αγκυρας.

Η επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη είναι προγραμματισμένη από καιρό και δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του Ευ. Βενιζέλου. Επιθέσεις στις οποίες πρωτοστατεί η Ελένη Θεοχάρους, Κύπρια ευρωβουλευτής που ανήκει μεν στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού του Ν. Αναστασιάδη, αλλά εσωκομματικά τον αντιπολιτεύεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη κυρία φλέρταρε με την ιδέα να συνταχθεί ανοιχτά με τον λεγόμενο «πατριωτικό» χώρο που αντιτίθεται στην πολιτική του Ν. Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Η Ελ. Θεοχάρους προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το κλίμα δυσφορίας που προκάλεσαν στην Κύπρο άστοχες δηλώσεις Ελληνα διπλωμάτη, παρά την άμεση αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου που έσπευσε να αποκαταστήσει, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για τη στάση της Αθήνας. Κυρίως όμως η Ελ. Θεοχάρους προσπάθησε να εκμεταλλευθεί προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί «ανύπαρκτης» Κυπριακής Δημοκρατίας πριν συνέλθει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, καθώς και τον «ελιγμό» της Αγκυρας να υποβάλει, μετά τη λήξη του, έγγραφο στο οποίο την χαρακτηρίζει «εκλιπούσα».

Οι απαντήσεις στις τουρκικές θέσεις και τους αντίστοιχους ισχυρισμούς είχαν ήδη δοθεί από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος προήδρευε του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά και από τον αρμόδιο επίτροπο Φούλε, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωσή του. Απαντήσεις και συνέντευξη επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα της εξομάλυνσης των σχέσεων της Αγκυρας με όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική αντιπροσωπεία δεν ελήφθη υπ’ όψιν.

Παρ’ όλ’ αυτά, κατά τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας από τον πρωθυπουργό στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Ελ. Θεοχάρους ρώτησε πώς αντέδρασε η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός την αγνόησε και αμέσως εκείνη εξέδωσε δελτίο Τύπου υποστηρίζοντας ότι δεν πήρε απάντηση γιατί ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαιτίας της στάσης και της αδράνειας του Ευ. Βενιζέλου. Είναι σαφές ότι η επίθεση ενόχλησε σφόδρα τον Ευ. Βενιζέλο, που κατήγγειλε με τη σειρά του όσους «εμπορεύονται τα εθνικά θέματα», εννοώντας την Κύπρια βουλευτή και υποστηρικτές της.

Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας, διότι η Ελ. Θεοχάρους υπονομεύει την εθνική ενότητα και την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών και συνιστά προκλητική και αναίτια διαστρέβλωση της αλήθειας. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται άριστα, φρόντισε αμέσως να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Ευ. Βενιζέλο και το ίδιο έκανε ο πρόεδρος της Κύπρου με διαδοχικές δηλώσεις.

Γνώστες προσώπων και πραγμάτων γύρω από το Κυπριακό θεωρούν ότι η επίθεση κατά του Ευ. Βενιζέλου εκφράζει κύκλους στην Κύπρο και στην Ελλάδα που θα ήθελαν συνεργασία της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά και όχι με το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και επιχειρούν να κατασκευάσουν ψευδή εικόνα διαφωνίας στο εσωτερικό και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή