H Κύπρος, το αέριο και οι ισορροπίες…

H Κύπρος, το αέριο και οι ισορροπίες…

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο και αναβαθμίζει τον ρόλο της Λευκωσίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η αίσθηση που εξέπεμψε δεν ταυτίζεται απόλυτα με την πιο συγκρατημένη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των κοιτασμάτων που τελικά θα επιβεβαιωθούν. Σε συζητήσεις με την «Κ» Αμερικανοί διπλωμάτες σπεύδουν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες Αθήνας και Λευκωσίας, αν και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία Αναστασιάδη η Κύπρος έχει καταστεί «γνήσιος στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν συνεργαστεί τόσο στενά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Η μικρή Κύπρος ανέλαβε ένα ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους της, σ’ ένα καθαρό μας εθνικό συμφέρον», τόνισε και διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στη νήσο που έχει την ιδιοκτησία της πρόσβασης στα ενεργειακά ευρήματα, για τα οποία υπογράμμισε ότι μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν «παράγοντα αλλαγής των όρων του παιγνιδιού στην περιοχή». Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι πλησιάζουμε σε λύση, καθώς η τουρκική κυβέρνηση «αρχίζει να κατανοεί, όχι για ευγενείς λόγους, αλλά για πρακτικούς, ότι το στάτους κβο στο νησί δεν την ευνοεί οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά, ενώ θα έχει σημαντικό πιθανό όφελος από μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή