Διεργασίες για την επιλογή του νέου επιτρόπου

Διεργασίες για την επιλογή του νέου επιτρόπου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στην Ευρώπη ή με την αγωνία των εξελίξεων στο εσωτερικό; Σε αυτό το δίλημμα αναμένεται να απαντήσει εντός των επόμενων λίγων 24ώρων ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, έπειτα από διαβούλευση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόταση για τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., την προσεχή Πέμπτη, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη του διαδόχου του Χέρμαν βαν Ρομπάι, μοιάζει να θέτει το όριο εντός του οποίου η ελληνική δικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει για τον εκλεκτό ή την εκλεκτή της για τη νέα Επιτροπή υπό τον κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Παρά το γεγονός ότι, αρμοδίως, στελέχη του Μαξίμου διαψεύδουν ότι έχει υπάρξει σχετική συζήτηση, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν αποκλείεται να έχουν ήδη συμφωνήσει ή να το πράξουν τις αμέσως επόμενες ώρες. Αλλωστε, και το Σάββατο πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό συναντήθηκαν στο Μαξίμου, με αντικείμενο τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους δημοσιογράφους.

Η επιλογή μοιάζει κρίσιμη καθώς, πέραν του προσώπου που θα αναλάβει να προωθεί τις ελληνικές θέσεις σε μία μεταβατική περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τις ενδοκυβερνητικές και, κυρίως, τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι ουδείς εμφανίζεται αποφασισμένος ή δυνάμενος να αμφισβητήσει τον κ. Σαμαρά, είναι σαφές ότι οι επιλογές του θα καθοριστούν κατά το μάλλον ή ήττον και από την εσωκομματική παράμετρο. Υπό την έννοια αυτή, μοιάζει να περιορίζονται δραστικά, χωρίς όμως και να έχουν εκλείψει, οι πιθανότητες επιλογής στελεχών όπως ο κ. Γ. Προβόπουλος, το όνομα του οποίου διακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ή ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλας, για τον οποίο διατηρεί, πάντως, ιδιαιτέρως θετική άποψη και το Μαξίμου. Ο λόγος είναι ότι μία επιλογή που θα εμφανιζόταν ότι επιβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε μείζονες αντιδράσεις στην ήδη ασφυκτιούσα από τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Για τον ίδιο, και όχι μόνον, λόγο δεν πιθανολογείται ούτε η ανανέωση της θητείας της κ. Μαρίας Δαμανάκη, το γεύμα της οποίας προς δημοσιογράφους είχε μάλλον ως στόχο να εξασφαλίσει την αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε, παρά να προωθήσει μία δεύτερη θητεία της.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Ως προς τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες, πέραν της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ή ενός προσώπου-έκπληξη, στην κούρσα φέρονται να είναι, σύμφωνα με τα σενάρια, οι κ. Κ. Χατζηδάκης, Στ. Παπασταύρου και, εσχάτως, η κ. Νίκη Τζαβέλλα, η επιλογή της οποίας, πάντως, θα προκαλούσε αντιδράσεις από το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μοιάζει να διαθέτει το πιο «βαρύ» βιογραφικό αλλά και να ποντάρει στην απόφαση του κ. Γιουνκέρ να αξιοποιήσει περισσότερες γυναίκες στην Επιτροπή. Η ίδια θεωρεί ότι η επιλογή της συνιστά, σχεδόν, μονόδρομο και μπορεί να εξασφαλίσει για την Ελλάδα ένα «βαρύτερο» χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, το εντατικό lobbying στο οποίο έχει επιδοθεί προκαλεί δυσφορία ακόμη και στο εξωτερικό. Παράλληλα, το ότι εξαρτά την επιλογή επιτρόπου από τον κ. Σαμαρά με τη στάση που η ίδια θα τηρήσει εφεξής στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναδεικνύει μεν μία πτυχή της «γαλάζιας» εσωκομματικής πραγματικότητας, αλλά, παράλληλα, αναζωπυρώνει τη χρόνια καχυποψία μεταξύ «σαμαρικών» και «μητσοτακικών» στο κυβερνών κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή