Σι Τζινπίνγκ: «Η Ελλάδα, η πιο φιλική χώρα στην Ε.Ε.»

Σι Τζινπίνγκ: «Η Ελλάδα, η πιο φιλική χώρα στην Ε.Ε.»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία ακόμη απόδειξη της απόφασης του Πεκίνου να περιλάβει την Ελλάδα στη μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες θα αναπτύξει προνομιακές σχέσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου κ. Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο. Ο κ. Σι πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί των Ιπποτών, αναλαμβάνοντας να λειτουργήσει, όπως ανέφερε, ως εθελοντής και υποστηρικτής του ελληνικού τουρισμού. Και πράγματι, η εικόνα του Κινέζου προέδρου να ξεναγείται, προχθές, από τον πρωθυπουργό στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση στην αχανή κινεζική αγορά.

«Η επίσκεψη, όμως, δεν περιορίστηκε στον κρίσιμο τομέα του συμβολισμού. Αντιθέτως, στις συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των δύο μερών επαναβεβαιώθηκε η απόφαση του Πεκίνου για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην Ελλάδα (λιμάνι του Πειραιά, σιδηροδρομικό δίκτυο, περιφερειακά αεροδρόμια – «Ελ. Βενιζέλος»), ενώ φαίνεται ότι συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στα «ανοικτά μέτωπα» που υπάρχουν μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, τα οποία εμμέσως ή αμέσως επηρεάζουν και την πρόοδο των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες με την ελληνική πλευρά, να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας – Ελλάδας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σι Τζινπίνγκ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα».

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο ηγετών, ο κ. Σαμαράς άνοιξε και το κεφάλαιο της παροχής υπηρεσιών συντήρησης κινεζικών πλοίων, και μάλιστα όχι μόνον εμπορικών, αλλά και πολεμικών, σε ελληνικές εγκαταστάσεις. «Παραδείγματος χάριν, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία – π.χ., κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται», ανέφερε σχετικά. Τον κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επέλεξε τη Ρόδο ως ενδιάμεσο προορισμό στη διαδρομή του προς τη Βραζιλία όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου o κ. Σαμαράς, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε στον ομόλογό του ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι υπουργοί Νικ. Δένδιας, Γ. Μανιάτης, Ν. Μηταράκης, Δημ. Κούρκουλας, Χρ. Λαζαρίδης, Δημ. Πτωχός και η κ. Σοφία Βούλτεψη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή