Σκληρή γραμμή για την αξιολόγηση

Σκληρή γραμμή για την αξιολόγηση

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή σημειώνεται στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ φαίνεται να τηρούν «σκληρή γραμμή». Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας η οποία έκρινε την απεργία-αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους υπαλλήλους να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή και μέχρι την Πέμπτη θα έχει κατατεθεί η σχετική έφεση. Στον αντίποδα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, ενώ την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι «η μη εφαρμογή της αξιολόγησης θα έχει αφενός πειθαρχικές κυρώσεις, αφετέρου θα έχει συνέπειες στη μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων».

«Η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι γενικοί διευθυντές σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι την Παρασκευή ή τις αρχές της άλλης εβδομάδος, να αποστείλουν τις εκθέσεις αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου στην «Κ», το ζήτημα της αξιολόγησης είναι «κομβικό και δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης, δεδομένου ότι αποτελεί εργαλείο για την ιεραρχική και τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων».

Επί του θέματος υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπαλασόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει προβληματισμός του υπουργείου για το θέμα και ότι μέχρι την Παρασκευή αναμένονται οριστικές αποφάσεις.

Η απόφαση

Η απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης κρίθηκε, με την υπ’ αριθμόν 2395/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου, παράνομη για τυπικούς λόγους, καθώς όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό, αυτή δεν αποφασίστηκε έπειτα από σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μελών της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν είναι καταχρηστική. Επιπλέον, η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρητικά μπορούν να συνεχίσουν την απεργία χωρίς να έχουν κυρώσεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέχρι την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναστολή της αξιολόγησης μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για την ακύρωση ή μη της διαδικασίας.

Προτεραιότητα οι καταγγελίες πολιτών

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ο εντοπισμός όσων προσελήφθησαν βάσει πλαστών πιστοποιητικών, οι έλεγχοι για παράνομες μετατροπές συμβάσεων, αλλά και η κατά προτεραιότητα διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, είναι οι βασικοί πυλώνες δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ).

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο ΣΕΕΔ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία των δράσεων του σώματος στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του υπουργείου, ενώ ο ίδιος ανέλυσε τον περαιτέρω επιχειρησιακό σχεδιασμό του ελεγκτικού έργου. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από το ΣΕΕΔ να εξετάζει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες των πολιτών επισημαίνοντας ότι βασικός σκοπός του σώματος «είναι να βρίσκεται κοντά στον κάθε πολίτη».

Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, το σώμα ενισχύθηκε με 40 επιθεωρητές που αποσπάσθηκαν για να στελεχώσουν τα περιφερειακά γραφεία. Η ενίσχυση του σώματος αποτέλεσε προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που διενεργεί συμβάλλουν στην εξάλειψη του φαινομένου της χρησιμοποίησης πλαστών πιστοποιητικών. Το ΣΕΕΔ διενεργεί παράλληλα ελέγχους για την τήρηση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων, τις μετατροπές συμβάσεων, τη χορήγηση αδειών για άσκηση ιδιωτικού έργου από υπαλλήλους, καθώς και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός εξήρε το έργο του ΣΕΕΔ. «Τους τελευταίους μήνες έχετε επιβαρυνθεί από πρόσθετους ελέγχους οι οποίοι διετάχθησαν ακριβώς γιατί είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι ορισμένα πράγματα αλλάζουν στη δημόσια διοίκηση και ότι συμπεριφορές που ενδεχομένως στο παρελθόν τις προσπερνούσαμε με σχετική αδιαφορία δεν θα γίνονται από εδώ και πέρα ανεκτές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Την προσπάθεια των εργαζομένων εξήρε και ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔ Παρασκευάς Νομικός σημειώνοντας ότι «θέλουμε όλοι να προσφέρουμε στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή