Συντονισμός Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου

Συντονισμός Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές θέσεις, ενόψει του κρίσιμου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα του χρέους, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις, καθώς είναι σαφές ότι επιδιώκουν, αφενός, να διαμορφώσουν κοινή δημόσια θέση έναντι των ζητημάτων που εγείρουν οι ελεγκτές, αφετέρου να «κλείσουν» εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Την ώρα που η τρόικα «ξεσκονίζει» μία προς μία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, η κυβέρνηση επιμένει για την ανάγκη «στροφής», είτε αυτή αφορά την αύξηση των δόσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ. υπέρ των οποίων τάχθηκε χθες ο κ. Ν. Δένδιας και οι διοικήσεις των Ταμείων κατά τη συνάντησή τους με τα τεχνικά κλιμάκια) είτε το ασφαλιστικό (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ να αποκλείει νέες παραμετρικές αλλαγές) είτε, τέλος, τις φοροελαφρύνσεις. Ισχυρό όπλο για την κυβερνητική πλευρά αποτελεί η θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, τα οποία παρουσίασε χθες ο κ. Χρ. Σταϊκούρας. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η επίτευξη των στόχων «ξεκλειδώνει» την πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, θέση που εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά να συμμερίζεται και η πλευρά των πιστωτών.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κινούνται σε λογική ρήξης με την τρόικα, παρά τις «κραυγές». Αντιθέτως εκτιμούν ότι διαθέτουν το «οπλοστάσιο» να επιβάλουν κάποιες από τις θέσεις τους. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευση καθ’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων… υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε χθες το βράδυ ο κ. Βενιζέλος, μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, το προσεχές διάστημα, να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες προκειμένου η διαπραγμάτευση να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα έχει υποβληθεί αίτημα για συνάντηση των ελεγκτών με τον πρωθυπουργό, κάτι που απερρίφθη και λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος του κ. Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν πρόθεση να μεταβάλουν τη στρατηγική που έχει χαραχθεί εδώ και καιρό και προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί απευθείας με τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και, προφανώς, τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν χθες το πρωί, παρόντος και του υπουργού Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλου με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, αλλά και το βράδυ με τη συμμετοχή αυτήν τη φορά των κ. Γκ. Χαρδούβελη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Καθώς η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου συναρτάται ευθέως και με τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την τρέχουσα Βουλή και άρα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, Σαμαράς και Βενιζέλος διαμορφώνουν με προσοχή τη στρατηγική τους, κλείνοντας και τη ροή πληροφοριών.

Σε αυτό το κλίμα, τροφοδοτείται πλήθος σεναρίων και για την τελική επιλογή του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, για τον νέο επίτροπο της χώρας στην Επιτροπή. Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημ. Κούρκουλας, Νίκη Τζαβέλλα περιλαμβάνονται μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του Μαξίμου αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκριμα επιλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή