Σύσκεψη με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Σύσκεψη με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια γενικότερη επισκόπηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αλλά και της κατάστασης στην περιοχή μας προχώρησαν κατά τη χθεσινή τους, έκτακτη συνάντηση ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος και Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, στη διάρκεια της ανταλλαγής των απόψεων για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, διαπιστώθηκαν διαφορετικές αποχρώσεις σε πτυχές των προσεγγίσεων των κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου. Η επίσκεψη αυτή θα έχει στόχο τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της δυστοκίας που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναμένονται από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τον Αύγουστο. Στην πραγματικότητα, πάντως, αν και στις συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι μετά την υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος έχουν τεθεί όλα τα επίμαχα ζητήματα του Κυπριακού, πρόοδος επί της ουσίας δεν υπάρχει. Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συζητήσουν τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και έχουν υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση στο θέμα των εγγυήσεων, όπου επιμένουν στη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ δεν δέχονται και τον περιορισμό του αριθμού των εποίκων που θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη του νέου κράτους που θα προκύψει από ενδεχόμενη λύση. Είναι ενδεικτικό ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ερογλου επανέλαβε δημόσια αυτές τις αδιάλλακτες θέσεις μόλις χθες. Στη Λευκωσία επικρατεί απαισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που οπωσδήποτε, πάντως, θέλει να αποφύγει σε περίπτωση ναυαγίου η κυπριακή κυβέρνηση είναι να χρεωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης, θα άνοιγε τον δρόμο για τη διχοτόμηση.

Λιγότερες παραβιάσεις

Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και η παρατηρούμενη αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων, με υποχώρηση του αριθμού των παραβιάσεων από την πλευρά της γείτονος. Η αποκλιμάκωση αυτή ώς έναν βαθμό είναι εποχική, καθώς σε αυτή την περίοδο ισχύουν οι πρόνοιες του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, που απαγορεύει ασκήσεις την τουριστική περίοδο. Επίσης, οι Τούρκοι έχουν μια σειρά από θρησκευτικές γιορτές, στη διάρκεια των οποίων δεν πετούν τα πολεμικά τους αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στην αρχή του καλοκαιριού υπήρξε έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων και ότι στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος έθεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο στον Τούρκο ομόλογό του κ. Ι. Γιλμάζ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η και η πρόσφατη κλιμάκωση στη Γάζα, όπως και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή