Νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον αιγιαλό

Νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον αιγιαλό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νέο μέτωπο που επιχειρούν να διαμορφώσουν έναντι της κυβέρνησης –αυτό του αιγιαλού– επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Μικρή ΔΕΗ, η Κουμουνδούρου προσδοκά σε ανάλογη συνέχεια, επιθυμώντας να διατηρήσει «θερμό» πολιτικό κλίμα και το προσεχές διάστημα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται με σαφή στόχευση την παρατεταμένη άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση, πίεσης προερχόμενης όχι μόνο από το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων που και σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξει, αλλά και από κοινωνικές ομάδες και τοπικούς φορείς.

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ενστάσεις έναντι των κυβερνητικών σχεδιασμών αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό πρόκειται να παρουσιάσει ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αύριο. Στα πρότυπα της αντίστοιχης εκδήλωσης για τη Μικρή ΔΕΗ, η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο και συντονισμό σε «κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα». Από την ανταπόκριση εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και ανεξάρτητων βουλευτών θα διαφανεί εάν τα διαφορετικά πεδία εναντίωσης σε κυβερνητικές επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν ως τόπος σταθεροποίησης ευρύτερων συγκλίσεων και εάν αποτυπώνεται τάση συμπόρευσης, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κοινή στάση έναντι του ζητήματος της προεδρικής εκλογής, κάτι που αποτελεί τη μακροπρόθεσμη στόχευση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Για το θέμα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι: «Εμείς έχουμε πάρει και στο παρελθόν πρωτοβουλίες που στηρίζονται στη λογική της από κοινού δράσης με δυνάμεις που έχουν τον ίδιο ή παρόμοιο στόχο, είτε για να προωθήσουμε κάτι θετικό είτε για να αποτρέψουμε κάτι αρνητικό».

Κινητοποίηση της βάσης

Πέραν των συγκλίσεων από πάνω, των συμμαχιών σε πολιτικό επίπεδο, στην Κουμουνδούρου προσδίδουν μεγάλη σημασία στην κινητοποίηση της βάσης, καθώς εκτιμούν ότι από μια τέτοια διαδικασία θα αισθανθεί η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ, παράλληλα, θα εξυπηρετηθεί και ο στόχος της μεγαλύτερης διείσδυσης και εκλογικής επιρροής σε ευρύτερα στρώματα.

Πάντως, για το ν/σ του αιγιαλού δεν αναμένεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου σε λογική δημοψηφίσματος. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα αιτήματος για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τεθούν ζητήματα συνολικότερης λειτουργίας και πρακτικών της κυβέρνησης, ωστόσο δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή