Διχάζει η μεταφορά νεφρολογικής κλινικής Αρεταίειου

Διχάζει η μεταφορά νεφρολογικής κλινικής Αρεταίειου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα καταγγελτικό για το υπουργείο Υγείας μήνυμα σε πανό που έχει αναρτηθεί από τον περασμένη Παρασκευή έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο (επί της Βασιλίσσης Σοφίας), το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διαμαρτύρονται στο ενδεχόμενο μεταφοράς της νεφρολογικής κλινικής του νοσοκομείου στο Λαϊκό.

Το Δ.Σ. (εφορεία) του Aρεταιείου και οι εργαζόμενοι κατηγορούν με αυτήν τη δημόσια δήλωσή τους το υπ. Υγείας ότι παραγνωρίζει το έργο τους «για να κάνει εξυπηρετήσεις». Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, παρά το αίτημα όλων των αρμόδιων φορέων για ανάκληση της ΚΥΑ που προβλέπει τη μεταφορά της κλινικής στο Λαϊκό, το υπουργείο Υγείας καθυστερεί.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος της εφορείας του νοσοκομείου, καθηγητής Χειρουργικής κ. Διον. Βώρος, η κοινή απόφαση των υπ. Παιδείας και Υγείας για τη μεταφορά της νεφρολογικής κλινικής στο Λαϊκό νοσοκομείο εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Αμέσως αντέδρασε το νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών –έχει προσφύγει στο ΣτΕ– με το σκεπτικό ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν ο νόμος για τα κληροδοτήματα (που απαιτεί έγκριση της συγκλήτου). Επίσης, η μεταφορά της κλινικής προκαλεί δυσλειτουργίες στο Αρεταίειο. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο τέως υπουργός Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλος απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον τέως υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης, αναγνωρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Στις 2 Μαΐου, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης απέστειλε επείγον έγγραφο στο ΚΕΣΥ με το οποίο ζητεί την ανάκληση της απόφασης. Το ΚΕΣΥ ακόμα δεν έχει συνεδριάσει καθώς, σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε το Δ.Σ. του Αρεταίειου, το προεδρείο του συναντά «αδικαιολόγητα εμπόδια».

Στα γενικότερα προβλήματα των νοσοκομείων επικεντρώθηκε και η συνάντηση που είχαν το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Οι γιατροί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση πλήρωση των κενών μονίμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ, την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών, την τακτοποίηση του εφημεριακού συστήματος και την ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

Αντιδράσεις για πλαφόν

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γιατρών για το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους. Ο ΠΙΣ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να ενημερώνουν τους πολίτες και να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς «με βάση τον όρκο τους και όχι τα γενοκτόνα διατάγματα των εντολοδόχων της τρόικας». Οπως δήλωσε, «το πλαφόν συνταγογράφησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας», ενώ υποστηρίζει ότι ο γιατρός πλέον θα επιλέγει τη θεραπεία με κριτήριο όχι τον ασθενή, αλλά την αποφυγή της δίωξής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή