Αμφισβητεί την προοπτική φοροελαφρύνσεων ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμφισβητεί την προοπτική φοροελαφρύνσεων ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θέτοντας τέλος στα όποια σενάρια ενδεχόμενης συναίνεσης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη γραμμή κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον αιγιαλό. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η Κουμουνδούρου επανήλθε στην καταγγελία της για διγλωσσία της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού». Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «υπόσχεται φοροελαφρύνσεις και χαλάρωση του Μνημονίου για εσωτερική και μόνο κατανάλωση, ενώ αγόγγυστα αποδέχεται όλες τις απαιτήσεις των δανειστών».

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιόλογες υποχωρήσεις από τους δανειστές και ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για ορισμένες ελαφρύνσεις, αυτές θα είναι ελάχιστες και θα συνοδεύονται από σαφείς ρήτρες για επιβολή νέων μέτρων εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους. Προδιαγράφοντας, δε, τον άξονα επί του οποίου θα κινηθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή ομιλία του για το θέμα του αιγιαλού, ήδη από χθες η Κουμουνδούρου καταλόγισε στην κυβέρνηση χειρισμούς που αποσκοπούν στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα κρυφά».

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι για το θέμα του αιγιαλού η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση μπορεί να επιφέρει τουλάχιστον τη μετάθεση προώθησης στη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου. Οπως επισημαίνουν, σε αντίθεση με τη Μικρή ΔΕΗ, όπου η κυβέρνηση είχε μεν απέναντί της ένα συμπαγές αντιπολιτευτικό μέτωπο, αλλά κατάφερε να διατηρήσει ενότητα στις τάξεις της με μικρές και επουσιώδεις παρεμβάσεις, στο θέμα του αιγιαλού έχουν καταγραφεί σημαντικές ενστάσεις και διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, πολύ περισσότερο, μάλιστα, εάν συνυπολογιστούν οι μεγάλες αντιδράσεις των πολιτών σε οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση που θα συμβάλει στην υποβάθμιση του παράκτιου μετώπου. Για τον λόγο αυτόν, στο θέμα του αιγιαλού δίδεται πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων, ώστε να αυξηθεί η πίεση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ οι συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται πιο εύκολο να επιτευχθούν, ακριβώς λόγω της ευαισθησίας για το ζήτημα.

«Ευκαιρία ανατροπής»

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα της προεδρικής εκλογής έχει κλείσει, με τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιμετωπίζεται απολύτως ως μια ευκαιρία ανατροπής της κυβέρνησης. «Ούτε ο κ. Τσίπρας αν ήταν υποψήφιος δεν θα τον στηρίζαμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει χθες», ήταν το σχόλιό του (ΣΚΑΪ). Ο κ. Βούτσης περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει η χώρα ως έναν «κοινωνικό, ταξικό πόλεμο, με παραγραφή του Συντάγματος», προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία μέσω του δημοκρατικού δρόμου, ώστε να αντισταθεί στην εκποίηση, επικαλούμενος το παράδειγμα του δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή