«Τα δύσκολα έχουν περάσει»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα δύσκολα προαπαιτούμενα έχουν ήδη περάσει», έλεγαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνόδου κορυφής χθες στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του Μαξίμου ότι το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, παρά τον όγκο των δράσεων που έχει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, θα κυλήσει χωρίς κλυδωνισμούς. Τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα πέρασαν πολύ γρήγορα, ενώ στα επόμενα έξι το δυσκολότερο -η ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ- έχει ήδη περάσει, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται για την εκταμίευση της δόσης θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, προτού ξεκινήσουν οι διακοπές του Αυγούστου. Αυτό που ακολουθεί είναι η πέμπτη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, όμως, όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, είναι σημαντικό, προτού ξεκινήσει, να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι δεν είναι πια «ο κακός μαθητής» που ήταν πριν από δύο χρόνια. 

Το κουίζ του επιτρόπου

Για το θέμα τού ποιος θα αναλάβει τη θέση του Ελληνα επιτρόπου, «η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει αποφασίσει το όνομά του ή της», όπως είπε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή άλλωστε είναι η διορία που έθεσε και στους «28» ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο. Στα ονόματα που ακούγονται, και προφανώς συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, περιλαμβάνονται της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κ. Χατζηδάκη αλλά, πλέον, και του κ. Στ. Δήμα, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του οποίου θα μπορούσε να βγάλει από τη «δύσκολη θέση» το Μαξίμου και, παράλληλα, να διασφαλίσει, λόγω και της προηγούμενης θητείας του, ένα καλό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να είναι θετικός για την παραμονή της Μ. Δαμανάκη. Στο παρασκήνιο διακινήθηκε και το σενάριο της αξιοποίησης του υπ. Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλου, συνεργάτες του οποίου πάντως υπογράμμιζαν ότι δεν απηχεί την πραγματικότητα.

Το θέμα της Ουκρανίας, που συζητήθηκε εκτενώς ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και την κ. Μέρκελ στη διμερή τους συνάντηση, κυριάρχησε και κατά τη σύνοδο. Αυτό που αποφάσισαν οι «28» είναι ότι έως το τέλος του μήνα θα περάσουν σε κύκλο κυρώσεων σε συλλογικότητες (δηλαδή εταιρείες), εκτός από τα φυσικά πρόσωπα. Συγχρόνως θα επιβληθεί πάγωμα της χρηματοδότησης ρωσικών σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Οι επόμενες κυρώσεις θα είναι δύσκολο να μην ακουμπήσουν το θέμα της ενέργειας, δήλωνε κυβερνητική πηγή, και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Η χώρα μας έχει συνολική ενεργειακή εξάρτηση 40% από τη Μόσχα (20% πετρέλαιο και 65% φυσικό αέριο) και είμαστε μια από τις 12 χώρες στην Ε.Ε. με μερική εξάρτηση από τη Ρωσία. Αντιθέτως, υπάρχουν 6 χώρες στην Ε.Ε. που έχουν 100% ενεργειακή εξάρτηση και θα ήταν «πολύ δύσκολο για όλους μας να αποφασίσουμε ότι θα παίρνουμε την ενέργειά μας από άλλη πηγή με μεγαλύτερο τίμημα», έλεγε κυβερνητική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή