Πιο κοντά Αθήνα – Ρώμη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βάσεις για ακόμη στενότερη συνεργασία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο ευρωπαϊκό πεδίο, έθεσαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας. Σε μια άτυπη, πλην όμως ουσιαστική, συνάντηση στη Φλωρεντία, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ματέο Ρέντσι φέρεται να εξέτασαν όλες τις παραμέτρους των διμερών σχέσεων αλλά και τις κοινές επιδιώξεις τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτο το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που αυξάνονται, δεδομένης και της έντονης αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με φόντο την πόλη, δήμαρχος της οποίας υπήρξε από το 2009 και μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο κ. Ρέντσι, οι δύο άνδρες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, συζήτησαν επί δυόμισι και πλέον ώρες για το μεταναστευτικό, για το οποίο πρώτη η Ρώμη και πλέον η Αθήνα ζητούν μεγαλύτερη κοινοτική συνδρομή σε μέσα και πόρους, την πορεία του αγωγού ΤΑΡ, που αποτελεί κοινό project για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο συμπράξεων και κοινών επενδυτικών προσπαθειών όσο και στο πεδίο του τουρισμού, που αποτελεί κρίσιμο οικονομικό μέγεθος και για τις δύο χώρες.

Ελλάδα και Ιταλία ασκούν διαδοχικά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. ο κ. Ρέντσι παρέλαβε τη σκυτάλη από τον κ. Σαμαρά), σε μια περίοδο που και οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μείζονες προκλήσεις στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Η Αθήνα βλέπει με ενδιαφέρον την προσπάθεια Ρέντσι να πιέσει προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των πολιτικών λιτότητας, χωρίς όμως και να κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει, με επώδυνο είναι η αλήθεια τρόπο, με τους πιστωτές της χώρας. Παράλληλα, και οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση μετάβασης καθώς προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Υπό την έννοια αυτή, η αναφορά του κ. Ρέντσι προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι είναι η πρώτη φορά, από το 1958, που ένα ιταλικό κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 40% σε εκλογές (σ.σ. ο ίδιος στις πρόσφατες κάλπες για την Ευρωβουλή) να συνιστά μήνυμα αισιοδοξίας για τις εντός συνόρων εξελίξεις.

Μετά την ισχυρή σχέση με τον προκάτοχο του κ. Ρέντσι, Ενρίκο Λέτα, ο κ. Σαμαράς οικοδομεί σταθερούς διαύλους και με τον νέο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθώς πρόθεσή του είναι να συγκροτήσει ένα μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου, που θα μπορεί να λειτουργεί συγκροτημένα σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, τα περιφερειακά ταμεία κ.ά. «Οι χώρες που έχουν ομοειδή προβλήματα πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή γραμμή, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση… Δεν μπορούμε, λοιπόν, πλέον, να πηγαίνουμε με τα παλαιά σχήματα και τις αριστερές συμμαχίες, όπως λέει ο κ. Τσίπρας», επισήμανε χαρακτηριστικά χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. «Οι χώρες του Νότου δεν έχουν όλες πρωθυπουργούς ή κυβερνήσεις προερχόμενες από ένα κόμμα. Πρέπει να αποφασίσουμε, λοιπόν, αν θα είμαστε με τις πολιτικές συμμαχίες ή με τις συμμαχίες που θα καθορίζονται από τα ομοειδή προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουμε ως χώρες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα, κάτι που θα ρυθμιστεί διά της διπλωματικής οδού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή