Απολύσεις, συμβάσεις και αξιολογήσεις στο μικροσκόπιο

Απολύσεις, συμβάσεις και αξιολογήσεις στο μικροσκόπιο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 6.500 απολύσεις που έπονται ώς τα τέλη του έτους, η εντατικοποίηση του ελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου αλλά και η εξέλιξη της διαδικασίας της αξιολόγησης είναι οι τρεις βασικοί άξονες δράσης στην ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η διαδικασία της αξιολόγησης αναδεικνύεται επί του παρόντος ως ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», καθώς ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται εντός της εβδομάδος, οπότε και έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε την αποχή από τη διαδικασία παράνομη. Παράλληλα, εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ επί προσφυγής της ΑΔΕΔΥ κατά των υπουργικών αποφάσεων για την αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποια και να είναι η εξέλιξη, δεν επηρεάζει την «τύχη» των γενικών διευθυντών που δεν παρέδωσαν την ποσόστωση εντός προθεσμίας, καθώς ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις πειθαρχικές κυρώσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι. Χαρακτηριστικά είναι όσα τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οφείλω να επισημάνω ότι ένας υπάλληλος που δεν προχωράει, δεν εκκινεί τη διαδικασία αναλαμβάνει και αυτός τις ευθύνες του. Εγώ δεν έχω τρόπο να βάλω σε κάποιον το πιστόλι στον κρόταφο για κάθε υπάλληλο της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης εάν δεν προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία».

Ως προς τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις για το 2014, αυτές, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προέλθουν, από:

1. Την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση του έργου των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

2. Τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

3. Τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ.: διάταγμα Παυλόπουλου).

4. Οσους «διαθεσίμους» μετά τη λήξη του σχετικού οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

5. Τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του προγραμματισμού αλλά και προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση των όποιων αδικιών παίζουν οι δύο παράλληλοι οριζόντιοι έλεγχοι που διενεργούνται και αφορούν τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών αλλά και παράνομων μετατροπών συμβάσεων. Και τους δύο ελέγχους πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σε αυτόν που αφορά τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων εμπλέκεται και το ΑΣΕΠ. Και για τους δύο ελέγχους υπήρξε την περασμένη εβδομάδα σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνδικαλιστών.

Με αφορμή ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζητούσε από τους αρμόδιους φορείς να μη συνδράμουν τους ελέγχους για τις μετατροπές συμβάσεων, ο κ. Μητσοτάκης εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση με την οποία επέρριψε ευθύνες στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για προσπάθεια συγκάλυψης των αδικιών και υπονόμευση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στο Δημόσιο. Ο υπουργός χαρακτήρισε «καταδικαστέα» τη στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση», ενώ διεμήνυσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται κανονικά.

Τέλος, αναφερθείς στις υπολειπόμενες απολύσεις για το 2014, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθούν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι για το 2015. «Επειτα από πολύ επίπονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να μην υπάρχει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων για το 2015 και μετά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κάποιες απολύσεις το 2015», δήλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτές θα προέλθουν από τα πειθαρχικά συμβούλια, τα στοιχεία για πλαστά πιστοποιητικά αλλά και τους ελέγχους για τις μετατροπές συμβάσεων που θα συνεχιστούν και το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή