Λύση Καμίνη για Κεντροαριστερά

Λύση Καμίνη για Κεντροαριστερά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «αυτήν τη στιγμή» που πρόσθεσε ο κ. Γ.Καμίνης στην φράση του «δεν έχω καμία διάθεση ή φιλοδοξία να πάω στην κεντρική πολιτική σκηνή» έμελλε όχι μόνον να μη διασκεδάσει, αλλά και να αναζωπυρώσει τις φημολογίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι το όνομά του συζητείται όλο αυτό το διάστημα ως «ιδανική λύση» για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός μια νέα συμπαράταξη που θα μπορούσε να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και να γίνει το όχημα επιστροφής στελεχών όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης κι ο Γιώργος Φλωρίδης.

Την προοπτική αυτή φροντίζει άλλωστε κι ο ίδιος ο δήμαρχος να τη συντηρεί στη δημοσιότητα. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο «διέρρευσε» ότι συζητήθηκαν και θέματα της Κεντροαριστεράς, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει νωρίτερα και η καθ’ όλα αρχηγική πολιτική του παρέμβαση στο συνέδριο του κ. Στ. Θεοδωράκη, που είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα ποτάμια πρέπει να ενωθούν».

Οταν βέβαια ρωτήθηκε προχθές για τις σχετικές φήμες (Βήμα FM) τις διέψευσε. «Δεν θα αφήσω τον γάμο να τρέχω για πουρνάρια», είπε και επικαλέστηκε την πρόσφατη επανεκλογή του στον δήμο και τα «τεράστια προβλήματα της Αθήνας». Στο ευθύ, όμως, ερώτημα «αν θα ενδιαφερόταν να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή», πρόσθεσε εντέχνως στην αρνητική του απάντηση και ένα «όχι αυτήν τη στιγμή».

Οσοι (και δεν είναι λίγοι στη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ) υποστηρίζουν ότι ο Γ. Καμίνης είναι ίσως το μόνο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να συνενώσει όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις αιτιολογούσαν ως απολύτως αναμενόμενη την απάντησή του. «Είναι προφανές ότι η λύση Καμίνη δεν μπορεί να προκύψει πριν από τις εκλογές», λένε και προεξοφλούν ότι τα αποτελέσματα της εθνικής κάλπης θα εξωθήσουν εκ των πραγμάτων τα στελέχη των δύο κομμάτων να αναζητήσουν μια ενωτική λύση. Προβλέπουν με απλά λόγια όχι μόνον ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ξαναμπεί στη Βουλή, αλλά και ότι η νέα κάμψη του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε παραίτηση τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Και για να αιτιολογήσουν ως «αυτονόητη» τη λύση Καμίνη υπενθυμίζουν ότι είναι ο μόνος πολιτικός που κατόρθωσε προσφάτως να συγκεντρώσει τη στήριξη όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της Δράσης και των Οικολόγων.

Τη λύση Καμίνη υποστηρίζουν σθεναρά και αρκετά μέλη της Πρωτοβουλίας των 58, όπως και της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ (που εκπροσωπεί ο κ. Σπ. Λυκούδης) και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη. Παραλλήλως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της αυτοδιάλυσής του εκμυστηρεύονται σε συνομιλητές τους ότι τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα -ο κ. Καμίνης και ο κ. Λυκούδης- «είναι απαραίτητα για να συμβολίσουν κάτι πραγματικά νέο στον χώρο».

Από τις συζητήσεις αυτές ωστόσο που ενέχουν βέβαια και έναν προφητικό χαρακτήρα λείπει ένα βασικός παράγοντας: το «Ποτάμι». Ο κ. Στ. Θεοδωράκης δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για τον κ. Καμίνη. Είναι προφανές όμως ότι δεν έχει κανέναν λόγο να θέσει το νεοσύστατο κόμμα του υπό τη «σκέπη» ενός ευρύτερου κεντροαριστερού σχήματος ή να αναστείλει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες χάριν των φημολογουμένων του κ. Καμίνη. Πολύ περισσότερο αν οι επόμενες εθνικές εκλογές αναδείξουν το «Ποτάμι» πρωταγωνιστή του χώρου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή