Υπουργικές αρρυθμίες και συγκρούσεις

Υπουργικές αρρυθμίες και συγκρούσεις

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί, έναν και πλέον μήνα από τον ανασχηματισμό, η απόκτηση κοινού βηματισμού από την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού «έσβησε» τις πρώτες φωτιές που πήγαν να ανάψουν από δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης που αμφισβητούσαν την πορεία που είχε χαραχθεί, στέλνει μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου. Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να ανοίξει ο δρόμος για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, βελτίωση των ρυθμίσεων για βεβαιωμένες οφειλές σε Ταμεία και εφορία και, φυσικά, για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς να δημιουργηθεί εικόνα γενικευμένης υπαναχώρησης της κυβέρνησης από τη συμφωνία.

Ωστόσο, τα μέτωπα στο εσωτερικό παραμένουν ανοικτά. Η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να σηματοδοτήσει ότι αποτελεί τον «προοδευτικό πόλο» της δικομματικής αλλά και η απροθυμία πολλών υπουργών, όχι μόνον «πράσινων» αλλά και «γαλάζιων» ενόψει και της φημολογίας για πρόωρες εκλογές, προκαλούν καθυστερήσεις και δημιουργούν προϋποθέσεις ρήξης.

Το πιο επικίνδυνο μέτωπο αυτήν τη στιγμή μοιάζει να είναι αυτό της Δημόσιας Διοίκησης, με τις 6.500 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2014 και το πρόγραμμα αξιολόγησης να εκκρεμούν. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη να προχωρήσει, ωστόσο στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των δράσεων σημειώνουν ότι «το πράγμα καρκινοβατεί».

Η αξιολόγηση, η πρώτη φάση της οποίας θα έπρεπε να ολοκληρωθεί… προχθές, κολλάει στη λευκή απεργία των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με την πολιτική ανοχή, αν όχι κάλυψη, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στο πεδίο των ελέγχων για ενδεχόμενες παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, μέσω των προεδρικών διαταγμάτων των Βάσως Παπανδρέου και Προκ. Παυλόπουλου. Η διάθεση συνεργασίας των υπηρεσιών υπουργείων και δήμων είναι υποτονική, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις δημοτικές αρχές (Πειραιά, Ζωγράφου, Χαλανδρίου) αρνήθηκαν να δώσουν τους σχετικούς φακέλους στους ελεγκτές και το ΑΣΕΠ! Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος έσπευσε, με δηλώσεις του, να ταχθεί στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη και να διασκεδάσει την εικόνα σύγκρουσης που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της αξιολόγησης. Παράλληλα, αναζητά ακόμη σημείο συμβιβασμού με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ενδοδημοτική κινητικότητα. Ωστόσο, φέρεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του να δικαιολογεί το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στο Δημόσιο, αλλά και να διαφωνεί με μέρος του πρώτου κύκλου απολύσεων (π.χ., καθαρίστριες). Δεν είναι ο μόνος, βέβαια. Πολλά στελέχη, συνολικά το ΠΑΣΟΚ αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες στην κάλπη.

Οι απολύσεις, άλλωστε, και δη αυτές που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα να γίνουν (1.000 άτομα) σε εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων Υποδομών (αστικές συγκοινωνίες), Αγροτικής Ανάπτυξης (από τους φορείς που συγχωνεύθηκαν στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα») και Πολιτισμού – Αθλητισμού αποτελούν το βασικό σημείο αντιπαράθεσης. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έθεσε ζήτημα, την επομένη κιόλας του ανασχηματισμού, να μην υπάρξουν απολύσεις στις αστικές συγκοινωνίες, θέση που υπεραμύνεται κεντρικά το ΠΑΣΟΚ, το υπ. Πολιτισμού δεν θέλει να πιάσει την καυτή πατάτα των απολύσεων (π.χ., από τα εποπτευόμενα αθλητικά κέντρα), ενώ το Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί σιγήν ιχθύος.

Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Μεταφορών – Υποδομών, που έχει υιοθετήσει κεντρικά και η Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι υπάρχουν κενά στις αστικές συγκοινωνίες και απαιτούνται προσλήψεις οδηγών. Αυτό ειπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των στελεχών του υπουργείου με τους ελεγκτές της τρόικας. Ωστόσο, στο ερώτημα των τελευταίων γιατί, ενώ έχουν συγχωνευθεί πέντε εταιρείες σε δύο, δεν έχει προχωρήσει η ενοποίηση των διευθύνσεων προσωπικού ή των λογιστηρίων αλλά άπαντες παραμένουν στις θέσεις τους απάντηση δεν υπήρξε…

 Αναζωπύρωση για το… γάλα

Μπορεί ο πρώτος να παραιτήθηκε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και οι άλλοι δύο να αποχώρησαν με τον ανασχηματισμό, ωστόσο η διαμάχη των κ. Μαξ. Χαρακόπουλου και Αθ. Τσαυτάρη με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, και ενδιάμεσο τον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, καλά κρατεί.

Ο κ. Χαρακόπουλος, σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του, κατήγγειλε ως αποτυχημένη την παράταση του χρόνου ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, σημειώνοντας ότι, παρά τη μείωση των τιμών στους παραγωγούς, στο ράφι παραμένει ακριβό. Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, στοχοποίησε εμφανώς την τότε ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η μη μείωση των τιμών οφείλεται στο ότι, τελικά, δεν υιοθετήθηκε η δική του πρόταση που προέβλεπε γάλα έως 11 ημερών.

Ο υφυπουργός κ. Γερ. Γιακουμάτος, παρά τις αποστάσεις που έλαβε αρχικώς στο ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και του γάλακτος, τελικά εφήρμοσε το πρώτο και δηλώνει ότι αξιολογεί το δεύτερο, αναμένοντας μέχρι τον Σεπτέμβριο να δει την πορεία των τιμών. Ωστόσο, η συνάντηση που είχε προ ημερών με τον κ. Χαρακόπουλο αναζωπύρωσε τα σενάρια για αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι στελέχη του Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για κάποιους από τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Ανάπτυξης. Αλλά, όπως προειπώθηκε, το σενάριο ανατροπής της ρύθμισης -η οποία μάλιστα αποτέλεσε και προϊόν συμβιβασμού τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και με την τρόικα- είναι η χειρότερη δυνατή εκδοχή ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή