Τι «τρέχει» με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά

Τι «τρέχει» με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον συντονισμό της κυβέρνησης σε θέματα Εξωτερικών και Αμυνας ενόψει ενδεχομένων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και κάποιων σύννεφων που είχαν ανακύψει ανάμεσα στα δύο αρμόδια υπουργεία για θέματα ΜΟΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία απέβλεπε η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο, την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση είχε διάρκεια 20 λεπτών και ο υπουργός Αμυνας συμμετείχε κυρίως στο κομμάτι των ελληνοτουρκικών.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο ενόψει και της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου. Οι προοπτικές λύσης παραμένουν θολές, καθώς οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία. Στελέχη του ελληνικού ΥΠΕΞ όσο και αμερικανικές και κυπριακές πηγές εκτιμούν ότι, αν υπάρξει κινητικότητα στην κατεύθυνση λύσης στο Κυπριακό, αυτή θα εκδηλωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, δηλαδή από Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, κλειδί για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θεωρείται η αποδοχή της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο. Μόνον έτσι μπορούν να παρακαμφθούν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση για το περιουσιακό, το εδαφικό και τη διακίνηση/εγκατάσταση των πολιτών. Πάντως η εφαρμογή του κεκτημένου είναι κάτι που αρνείται πεισματικά η τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και θέματα ενέργειας και ασφάλειας αναμένεται να συζητηθούν ανάμεσα στους κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη, όπου πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η ατζέντα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ με την Τουρκία, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα συντονισμού σε σχέση με την αξιολόγησή τους, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γιλμάζ πάντως, λίγες βδομάδες νωρίτερα, είχε συζητηθεί το ίδιο θέμα, μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει τότε ότι «τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμη και σε κλιμάκωση». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει και απευθείας συζητήσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία Αμυνας για ΜΟΕ. Πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα που διευθετήθηκε στη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό ήταν ότι η αξιολόγηση και ο χειρισμός των ΜΟΕ είναι κυρίως αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή