Πολυνομοσχέδιο συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ

Πολυνομοσχέδιο συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πολυνομοσχέδιο… αξίας ενός δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και η δόση που εκκρεμεί από την Ευρωζώνη προς εκταμίευση εντός του Αυγούστου, επιδιώκει να κλείσει η κυβέρνηση την εκκρεμότητα των προαπαιτουμένων.

Μετά το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ, που εγκρίθηκε με περιπετειώδη τρόπο λόγω και της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα από το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής, και το Δασικό, η επεξεργασία του οποίου ξεκινά άμεσα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να κλείσουν όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες με ένα νομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο θα ψηφιστεί πριν από την αυγουστιάτικη διακοπή της Βουλής, στις 8 του προσεχούς μήνα.

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται:

• Το πλαίσιο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, το οποίο έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

• Η διάταξη ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών των επικουρικών ταμείων των ενστόλων, τα οποία και είχαν μείνει εκτός του πρώτου κύκλου ενοποιήσεων. Η ενοποίηση δεν αγγίζει, προφανώς, τα μετοχικά ταμεία των ενστόλων.

• Η κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων» που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

• Η υιοθέτηση του νέου πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, μέσω μία νέας πενταμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από βουλευτές, δικαστικούς και έναν εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επιστολή Χαρδούβελη

Σε επιστολή του προς τους εμπλεκομένους με την υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου υπουργούς, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε να του αποσταλούν, μέχρι μεθαύριο, Πέμπτη, οι σχετικές διατάξεις ή τα σχέδια νόμου προκειμένου αυτά να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα κατατεθεί το ταχύτερο στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί πριν από τη διακοπή εργασιών του Β΄ θερινού τμήματος. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο στο Euroworking Group, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου στέλνει σαφές μήνυμα για την προώθηση όλων των εκκρεμοτήτων που περιέχονται στη συμφωνία με την τρόικα και αναμένεται να ελεγχθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επικείμενη αξιολόγηση -και συνεπώς και η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα- να μη λάβει χαρακτήρα σίριαλ, αλλά να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει εκπτώσεις στα συμφωνηθέντα, προκειμένου να διεκδικήσει τη συμφωνία ή ακόμη και την ανοχή της τρόικας στην προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων (μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση δόσεων για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών). «Το Μνημόνιο οδεύει προς το τέλος του», επισήμανε χθες η κ. Σοφία Βούλτεψη, επαναβεβαιώνοντας (σ.σ. προφανώς έναντι των υπουργών ή ακόμη και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τείνουν να φλερτάρουν με τη μη υλοποίηση συμφωνηθέντων) ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα ανέλαβε κάποιες δεσμεύεις έναντι των θεσμικών της εταίρων, αυτές θα τις φέρει εις πέρας εις το ακέραιον».

Εντός των ημερών, πιθανότατα μετά την επιστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το όνομα του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή