«Οποιος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο να παραιτηθεί»

«Οποιος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο να παραιτηθεί»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο για την αξιολόγηση να παραιτηθεί». Αυτό «ζήτησε» χθες από τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, στους οποίους έδωσε αυστηρή εντολή για γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας της αξιολόγησης.

«Αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει. Προτιμώ όμως να την πιστέψετε. Και προτιμώ να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζομένους», τόνισε, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η διοίκηση δεν είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. «Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που να μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν, παρακαλώ, μαζί με τις παρατηρήσεις τους για τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο, να υποβάλουν και την παραίτησή τους».

O υπουργός Υγείας για άλλη μία φορά διεμήνυσε ότι η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε απολύσεις. «Πού υπάρχει αυτό στον νόμο; Κάνετε έναν κόπο και διαβάστε τον και πείτε μου σε ποιο άρθρο, σε ποια παράγραφο, σε ποια διάταξη υπάρχει ως κύρωση ότι, αν κάποιος μπει σε αυτό το 15% που είναι οι λιγότερο καλοί, αυτός απολύεται; Πουθενά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το μόνο μέτρο που μπορεί να του επιβληθεί θα είναι μέτρο «βελτιώσεώς» του. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας, καθώς δεν υπάρχουν ούτε για το 2014 ούτε για το 2015 νέοι σχετικοί ποσοτικοί στόχοι της χώρας.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στους διοικητές ότι θα συναφθεί μεταξύ των διοικήσεων των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών συμβόλαιο αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους (οικονομικοί, ποιοτικοί κ.ά.) βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. «Από τη στιγμή που επιμένουμε να γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από τη διαδικασία», είπε ο κ. Βορίδης.

Αρνηση συμμετοχής

Πάντως, η διαδικασία της αξιολόγησης στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, «δεν προχωράει», κυρίως λόγω των εργαζομένων που σε μεγάλο βαθμό αρνούνται να συμμετάσχουν (οι σχετικές υπογραφές κατά την Ομοσπονδία έχουν φτάσει τις 40.000). «Σε πολλά νοσοκομεία δεν επιτρέψαμε στους διοικητές να επιμερίσουν ποσοστά και στα 40 νοσοκομεία που παρελήφθησαν τα φύλλα αξιολόγησης παραδόθηκαν στα σωματεία ως ασυμπλήρωτα-απαράδεκτα με καθολική συμμετοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία που σήμερα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας (11 π.μ.), έχει ως σκοπό να επιστρέψει στον κ. Βορίδη «ως απαράδεκτα τα φύλλα αξιολόγησης ή τις υπογραφές των υπαλλήλων, όπου αυτά δεν μοιράστηκαν». Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο των νοσοκομείων μία ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν υφίσταται καθηκοντολόγιο. Ετσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι προϊστάμενοι τμημάτων που θα κληθούν να αξιολογήσουν και να κατατάξουν τους υφισταμένους τους με βάση τον επιμερισμό των ποσοστών από τους διοικητές φοβούνται αγωγές από τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή