Αντιδράσεις κατά Λοβέρδου για τις μετεγγραφές

Αντιδράσεις κατά Λοβέρδου για τις μετεγγραφές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα των μετεγγραφών. Ο κ. Λοβέρδος διεύρυνε την γκάμα των κατηγοριών εισακτέων του 2014 που θα δικαιούνται μετεγγραφής ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει την προοπτική να δοθούν μετεγγραφές και στους εισακτέους του 2013. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το θέμα θα το εξετάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όμως χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βουλευτές θεωρούσαν «τελειωμένη υπόθεση» την επέκταση των μετεγγραφών και για το 2013. Αυτό προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις των ΑΕΙ, που μιλούν για λαϊκισμό του κ. Λοβέρδου και ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα ΑΕΙ θα είναι μεγάλο καθώς τα περιφερειακά θα αποψιλωθούν από φοιτητές και τα κεντρικά θα υπερφορτωθούν. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου. Πριν αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και εκείνων με κοινωνικά κριτήρια, ο τελικός αριθμός φοιτητών σε τμήματα του ΕΚΠΑ αυξάνονταν έως και 50%.

«Καλώ τον κ. υπουργό να σταματήσει να ικανοποιεί αιτήματα με βάση τις “πιέσεις” και να ασχοληθεί επειγόντως με την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων. Ενώ τα κεντρικά πανεπιστήμια απειλούνται με πλήρη κατάρρευση λόγω και της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ο κ. υπουργός ασκεί την προσωπική του πολιτική παρουσιάζοντάς την σαν κοινωνική πολιτική», ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ Ευγενία Μπουρνόβα, που προτείνει χορήγηση υποτροφιών και φοροελαφρύνσεων για τις οικογένειες, ώστε οι φοιτητές να παραμένουν στα ΑΕΙ που εισήχθησαν.

Το ίδιο πρότεινε χθες στην «Κ» και ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρις Τσάρτας. «Με βάση όσα αναφέρονται σε δηλώσεις του υπουργού, εφόσον οι μετεγγραφές αφορούν τους εισακτέους 2013 κατόπιν της διεύρυνσης των κριτηρίων και της απαλοιφής του ποσοστού 15% της προηγούμενης νομοθεσίας, ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα απολέσουν σημαντικό αριθμό των φοιτητών τους, μεγαλύτερο από 50%» ανέφερε ο κ. Τσάρτας. «Η αναφορά δε σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το υπουργείο, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία, καθώς το Παν. Αιγαίου είναι σαφέστατα υποχρηματοδοτούμενο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εισακτέων. Παρ’ όλη τη φετινή αύξηση του αριθμού των εισακτέων του Παν. Αιγαίου, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά 25%».

Στο Χαροκόπειο

Χθες, πάντως, ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξήρε το έργο του ΑΕΙ και ιδίως της ομάδας TEMPUS, η οποία ως αντικείμενο έχει την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Επιστήμη των Υπολογιστών, στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Βέβαια, το Χαροκόπειο με το Παν. Αιγαίου έχουν ιδιαίτερη σχέση. Το 2009 τα Τμήματα Γεωγραφίας των δύο ΑΕΙ διαμαρτυρήθηκαν από κοινού για τα προβλήματα που προκάλεσε ο τότε νέος νόμος που επέτρεπε τις χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφές μεταξύ ομοειδών τμημάτων. Για μία τριετία στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 115 θέσεις και μετά τις μετεγγραφές ενεγράφησαν άλλοι 167 φοιτητές, όλοι από το Τμήμα του Παν. Αιγαίου. Το αποτέλεσμα; Χαμηλώνει ο πήχυς για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στα δύο τμήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή