Τσίπρας: Πρώτα αξιολόγηση, μετά απολύσεις

Τσίπρας: Πρώτα αξιολόγηση, μετά απολύσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για «Μαυρογιαλούρους» και αφήνοντας αιχμές για πολιτικές διώξεις μέσω της αξιολόγησης αλλά και για τη δικαστική απόφαση κατά της απεργίας στο Δημόσιο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση αμέσως έπειτα από συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης και ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνον για την αναπαραγωγή του κομματικού, πελατειακού Δημοσίου.

Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση «είναι το όχημα προκειμένου να εκδιώξουν από τον δημόσιο τομέα όσους δημόσιους λειτουργούς δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι λειτουργεί το κριτήριο των πολιτικών διώξεων. Ηταν, δε, ακόμη πιο αιχμηρός στην καταγγελία πελατειακών κριτηρίων. Οπως είπε, κάποτε οι «Μαυρογιαλούροι» έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στον δημόσιο τομέα. «Σήμερα, τάζουν ρουσφέτια για να μη βγουν κάποιοι από τον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του «για την κατάργηση στην ουσία του δικαιώματος στην απεργία» και μίλησε για συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Οπως πρόσθεσε, «καμιά εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας».

Τη στιγμή, πάντως, που ο κ. Τσίπρας άφηνε αιχμές κατά της δικαστικής απόφασης για τις απεργίες στο Δημόσιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτες τις αναφορές του στη Δικαιοσύνη. «Ο κ. Χαρδούβελης προφανώς πιστεύει ότι του επιτρέπεται να δηλώνει ότι θα παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τη μνημονιακή πολιτική», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και έκανε λόγο για «επίδειξη δύναμης της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στη δικαστική, την ίδια ώρα που διορίζονται δικαστές στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης», ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί ανυποχώρητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως θεσμικού πυλώνα της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων έκθεσης του ΙΟΒΕ για τη φτώχεια, ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ασκούμενη πολιτική «μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φτωχών, ανέργων και απελπισμένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι σήμερα «με πρόσχημα τη μείωση του δημοσίου χρέους, επιβάλλονται αντιλαϊκές πολιτικές που περιθωριοποιούν πλατιά στρώματα της κοινωνίας και καταργούν αυτονόητα δικαιώματα και κατακτήσεις των πολιτών». Κάνει, δε, αναφορά στην επιλογή της λιτότητας και του αυταρχισμού σε όλη την Ευρώπη και προσθέτει ότι «η δημοκρατία συρρικνώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς μάς υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή