Μηνύματα κυβερνητικής σταθερότητας

Μηνύματα κυβερνητικής σταθερότητας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα σταθερότητας και εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων, σε μια περίοδο που Ευρωζώνη και ΔΝΤ πιέζουν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επεδίωξαν να στείλουν με τη χθεσινή τους συνάντηση οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, ύστερα από μια περίοδο έντονων αψιμαχιών μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης με επίκεντρο την αξιολόγηση στο Δημόσιο. 

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της εκδήλωσης στη Βουλή για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξέφραζε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας και την αποτροπή εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, σημείωνε, μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, ότι σήκωσε μεγάλα βάρη και με τα Μνημόνια και στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση και ότι έτσι θα πορευτεί και στο μέλλον. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στον απόηχο της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, αλλά και των αυξανόμενων περιπτώσεων αποστασιοποίησης ή κριτικής του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου σε βασικές κυβερνητικές επιλογές. Συνεργάτες των δύο ανδρών σημείωναν πως, παρά το επιβαρυμένο κλίμα, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν να μην έχουν μεταβάλει άποψη ως προς την εξάντληση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και την αποτροπή πρόωρων εκλογών. Η εκτίμηση, δε, του κ. Σαμαρά για τη δυνατότητα εξασφάλισης των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου επιβεβαιώνει ότι κυρίαρχο σενάριο στο Μαξίμου είναι να δοθεί η κοινοβουλευτική μάχη για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα και, όπως λένε στελέχη, «ας μας ρίξουν στη Βουλή».

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, η προώθηση κάποιων εκ των φοροελαφρύνσεων και του καθεστώτος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, θα μεταβάλουν άρδην τα σημερινά δεδομένα. Το αποτύπωσε, δε, και στη χθεσινή δήλωσή του για τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης. «Είμαι αισιόδοξος για το αύριο. Δεν το λέω τυχαία», ανέφερε. Αυτή η προσπάθεια θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες στο κομματικό – πολιτικό πεδίο. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν αρνούνταν ότι, παράλληλα με το συνέδριο της Κεντροαριστεράς το φθινόπωρο, θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες στο αστικό κεντροδεξιό τόξο, έστω και όχι μέσω συνεδρίου, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και το χρέος.

Τα εμπόδια

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί πολλά εμπόδια, με πρώτο το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ώρες στη Βουλή. Εμπλοκή έχει υπάρξει με το «πολιτικό χρήμα», καθώς το άρθρο 72 του Συντάγματος ορίζει ότι οι όποιες αλλαγές στη χρηματοδότηση και στον έλεγχο των κομμάτων αποφασίζονται μόνον από την Ολομέλεια. Το συνταγματικό κώλυμα ανέδειξε, κατά πληροφορίες, ο γ.γ. της κυβέρνησης Φ. Καϋμενάκης. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ, Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη αναζητούν μέχρι την ενδεκάτη ώρα ποιες διατάξεις μπορούν να εγκριθούν από το θερινό τμήμα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμπλοκής στην εκταμίευση των χρημάτων.

Παρέμβαση «καραμανλικών» βουλευτών

Αντιμέτωπη με μία «καραμανλικής» ταυτότητας ερώτηση, μέσω της οποίας ζητείται η δραστική μείωση της φορολογίας, βρέθηκε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Υπογεγραμμένη από 6 βουλευτές (Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός, Ανδ. Λυκουρέντζος, Ευ. Στυλιανίδης, Ιορ. Τζαμτζής, Κ. Τσιάρας) που θεωρούνται «καραμανλικών» αναφορών, η ερώτηση απευθύνεται στον κ. Γκίκα Χαρδούβελη και περιγράφει με μελανά χρώματα τη φορολογική πραγματικότητα για επιτηδευματίες και πολίτες. Οι έξι βουλευτές, που επέλεξαν τη χθεσινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη δημοσιοποίηση της ερώτησής τους, καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, του ποσοστού προκαταβολής φόρου, του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ζητούν δε την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, σε συνδυασμό με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως «όριο φτώχειας».

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται ότι «η μεσαία τάξη αποδιοργανώνεται με ορατές συνέπειες για την ίδια τη Δημοκρατία», ενώ χαρακτηρίζεται ορατός ο κίνδυνος αποτυχίας επίτευξης των εισπρακτικών στόχων «λόγω της πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν».

Εκ των υπογραφόντων σημειωνόταν ότι η χθεσινή παρέμβαση δεν ήταν εν γνώσει του Μαξίμου, ωστόσο εκτιμούσαν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μένει να φανεί αν συνιστά το πρώτο βήμα μίας προσπάθειας συγκρότησης μίας ομάδας που θα παρεμβαίνει συγκροτημένα. Εξ ου και, κατά πληροφορίες, δεν επιδιώχθηκε να συλλέγουν περισσότερες υπογραφές κάτω από την εν λόγω ερώτηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή