Αναμένει ουσιαστική πρόοδο ο Νίμιτς

Αναμένει ουσιαστική πρόοδο ο Νίμιτς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία, ότι αυτή τη φορά στις συνομιλίες θα υπάρξει σημαντική πρόοδος, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του στη σκοπιανή τηλεοπτική εκπομπή «Voice of the People». O κ. Νίμιτς, ο οποίος επισκέπτεται από τις 28 ώς τις 31 Ιουλίου την Αθήνα και τα Σκόπια, δήλωσε επίσης, σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, στην εκπομπή ότι θα μείνει από δύο μέρες σε κάθε πρωτεύουσα και ότι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είπε ότι «αυτή τη φορά θα σημειωθεί πλατιά πρόοδος» και ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Πάντως ο κ. Νίμιτς δεν κομίζει κάποια νέα πρόταση στη διαπραγμάτευση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει τέτοια εικόνα και ανάλογο κλίμα μεταδίδεται από τα σκοπιανά ΜΜΕ. Μάλιστα, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου αν περιμένει κάποια νέα πρόταση από τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, απάντησε ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ποπόσκι εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα, καταλογίζοντάς της έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση του θέματος του ονόματος. Ζήτησε, μάλιστα, πιο ενεργό εμπλοκή των σημαντικών μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Το αίτημα αυτό των Σκοπίων έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων της κ. Μέρκελ περί της εμπλοκής στη συζήτηση για το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Ποπόσκι δήλωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Αθήνας που, όπως είπε, εστιάζει όλη της την προσοχή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. «Είναι αυτονόητο ότι η Αθήνα θέλει να αποφύγει το ζήτημα και ότι θα εξακολουθήσει να ακολουθεί την τακτική μη λήψης απόφασης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με μια πιο ενεργό εμπλοκή των σημαντικών χωρών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς θα έλθει στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα επισκεφθεί τα Σκόπια την Τετάρτη, όπου θα έχει και την πρώτη συνάντηση με τον νέο διαπραγματευτή της σκοπιανής πλευράς, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος αντικαθιστά τον Ζόραν Γιοβλέφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή