ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο 5.300 συμβάσεις

Στο μικροσκόπιο 5.300 συμβάσεις

Από το υπουργείο Πολιτισμού και δέκα μεγάλους δήμους της χώρας ξεκινάει ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) βρίσκονται σε πρώτη φάση συνολικά 5.300 συμβάσεις και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Ασκούνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η επιλογή των ανωτέρω φορέων και δήμων έγινε με αποκλειστικό κριτήριο τον συνολικό αριθμό μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς».

Επισημαίνεται ότι, πέραν του υπουργείου Πολιτισμού, οι δήμοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα και ελέγχονται από το ΣΕΕΔΔ είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρέων και Ρεθύμνου.

Ο κ. Μητσοτάκης με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Ασκούνη ζητεί τη συνδρομή του για την απρόσκοπτη διενέργεια των ελέγχων καθώς, όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων δέχονται πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των ελεγκτών, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτές των Δήμων Πειραιά, Ζωγράφου, Πάτρας και του Χαλανδρίου όπου «υπάλληλοι που δηλώνουν συνδικαλιστές με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρακωλύουν τους ελέγχους κατά παράβαση των προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους «μεμονωμένα περιστατικά», ωστόσο «επειδή θα μπορούσαν να γενικευθούν», ζητεί από την ΚΕΔΕ «στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη των ως άνω αρνητικών φαινομένων». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός, τα εν λόγω περιστατικά «έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη διεξαγωγή του επανελέγχου αλλά παράλληλα πλήττουν την αξιοπιστία και εν γένει την εικόνα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άξιων στελεχών της».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί την υπέρτατη υποχρέωση όλων των οργάνων διοίκησης. «Οι “κραυγές” του παρελθόντος, που είχαν μάθει με απειλές να επιβάλλονται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποδεκτές από κανέναν», αναφέρει ο υπουργός και καλεί τον κ. Ασκούνη, «όπως πολύ εύστοχα έπραξε και στο ζήτημα της απογραφής των ΝΠΙΔ, να διευκολύνει και να εγγυηθεί τη διενέργεια του εν λόγω ελέγχου». «Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να ελέγξουμε και να εντοπίσουμε εκείνες τις συμβάσεις που μετετράπησαν σε αορίστου, κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, προκειμένου να διαλύσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι οι μετατροπές αυτές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.