Υποσχέσεις ιταλικής προεδρίας προς την ΠΓΔΜ

Υποσχέσεις ιταλικής προεδρίας προς την ΠΓΔΜ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση του ζητήματος του ονομασίας της ΠΓΔΜ προανήγγειλε χθες η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φρεντερίκα Μογκερίνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό ομόλογό της Ν. Ποπόσκι. Δεν στάθηκε όμως εκεί αλλά δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να υπολογίζει στην ενεργό στήριξη της Ιταλίας στην προσπάθεια να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η επίσκεψη της κ. Μογκερίνι στα Σκόπια έγινε στο πλαίσιο μιας περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, ως προεδρεύουσας της Ε.Ε. Σε αντίθεση με την ελληνική προεδρία που προηγήθηκε, η ιταλική έχει εγγράψει τη διεύρυνση στις προτεραιότητές της.

Η ιταλική παρέμβαση στην υπόθεση δεν είναι η μόνη. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τη συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος «ένα βάρος» και μίλησε για την ανάγκη ενός αμοιβαία επώδυνου συμβιβασμού. Σε μια χαλαρή συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης πριν αναχωρήσει για τις διακοπές της, η κ. Μέρκελ αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει εμπλοκή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και ότι συζητεί για το θέμα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι αλλά και τον κ. Σαμαρά.

Πηγές στο Βερολίνο δεν κρύβουν ότι η Γερμανία θεωρεί ότι το ζήτημα θα έπρεπε να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ταυτόχρονα, πάντως, λένε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν της τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και δεν έχει την πρόθεση να της προσθέσει ακόμα ένα πρόβλημα.

Ολα αυτά πάντως συνιστούν μια νέα κατάσταση για την ελληνική διπλωματία που είχε συνηθίσει οι πιέσεις για την επίλυση του θέματος να έχουν αφετηρία πέραν του Ατλαντικού. Αυτό δείχνει να αλλάζει. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία περνά στα χέρια των Ευρωπαίων, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία, αλλά και της αναταραχής στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποκρυσταλλώνεται η ιδέα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να παραμείνουν υπό ευρωπαϊκή επιρροή. Αυτή η πεποίθηση διαφαίνεται στις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται μετά τις ευρωεκλογές, αφού ώς τότε η διεύρυνση ήταν θέμα ταμπού για να μην ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές. Πιο μεθοδικά από όλους κινούνται οι Γερμανοί, που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην περιοχή.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η κ. Μέρκελ κάλεσε στο Βερολίνο τον Σέρβο πρωθυπουργό Βούτσις και συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής με τους Βαλκάνιους στο Ντουμπρόβνικ. Στις 28 Αυγούστου έχει καλέσει στο Βερολίνο τους πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των Δ. Βαλκανίων, σε μια σύσκεψη όπου θα συζητηθούν αμοιβαία επωφελή οικονομικά και ενεργειακά σχέδια αλλά και ζητήματα διεύρυνσης. Στην πρωτοβουλία συνεργάζονται και οι Γάλλοι.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν επίκειται κάποιος αιφνιδιασμός ούτε σε Ε.Ε. ούτε σε ΝΑΤΟ, άλλωστε η διεύρυνση δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ. Πάντως, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζητούν το σενάριο των παράλληλων διαπραγματεύσεων, δηλαδή να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα να γίνεται η διαπραγμάτευση για το όνομα με χρονικά περιορισμένο ορίζοντα. Αυτό, όπως διευκρινίζουν πάντως, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ΠΓΔΜ θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή