Τι ακριβώς συμβαίνει με την αξιολόγηση

Τι ακριβώς συμβαίνει με την αξιολόγηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα ληφθούν, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, οι οριστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι τροποποιήσεις που πρότεινε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδρασαν καταλυτικά στην εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και, όπως χαρακτηριστικά διαρρέεται από αμφότερες πλευρές, «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Ηδη οι προτάσεις του υπουργείου εξετάζονται από το ΠΑΣΟΚ και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Επ’ αυτού μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει τις προσεχείς ημέρες νέα συνάντηση των δύο αρχηγών, παρόντος και του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι τροποποιήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υιοθετηθούν τελικώς με μικρές αλλαγές, αφορούν κυρίως τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης και όχι τον «πυρήνα» που άπτεται της… περίφημης πλέον ποσόστωσης.

Βασική τροποποίηση που προτείνεται είναι η προσθήκη ρητής αναφοράς στον νόμο ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται ούτε με απολύσεις ούτε με μείωση μισθού και γενικώς με καμία αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή. Η προσθήκη αυτή κρίνεται «κομβική» καθώς επί της ουσίας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ που επιμένουν ότι η αξιολόγηση είναι ακόμη ένα «όχημα» για απολύσεις.

Πρόγραμμα επιμόρφωσης

Μάλιστα, το υπουργείο «προχωρεί ένα ακόμη βήμα» καθώς προτείνει μέτρα βελτίωσης για όσους υπαλλήλους υπαχθούν στο 15% που θα λάβει δυσμενή αξιολόγηση. Ειδικότερα, προτείνεται η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, δηλαδή επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο, ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας, εκούσια μετακίνηση εντός υπηρεσίας κ.ά.

Αλλο σημείο το οποίο συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης ήταν η υιοθέτηση της θέσης του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους γενικούς διευθυντές να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Το θέμα της αξιολόγησης πάντως εκκρεμεί και στα δικαστήρια. Ηδη το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για εφαρμογή της μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα κριθεί η κύρια προσφυγή της ΑΔΕΔΥ, ενώ αύριο θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο η έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της πρωτόδικης απόφασης, που έκρινε την απεργία – αποχή των υπαλλήλων από τη διαδικασία παράνομη για τυπικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους και σε αυτό το σημείο, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει την αντίθεσή του στην απόφαση που, όπως είπε, «αφορά την κατάργηση στην ουσία του δικαιώματος στην απεργία». «Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας», είπε προειδοποιώντας ότι «θα υπάρξει ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του δικαιώματος κάθε εργαζομένου στο Δημόσιο στην απεργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή