Τρία μέτωπα στην εξωτερική πολιτική

Τρία μέτωπα στην εξωτερική πολιτική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρία σημαντικά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική ανοικτά, υποδέχεται η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπάρχει μια περίεργη κινητικότητα, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με την Αλβανία. Αφορμή ήταν η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση, που περιορίζει τα δικαιώματα της μειονότητας. Οι παρεμβάσεις της Αθήνας -με επιστολή του ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι- δεν απέδωσαν καρπούς, και η Αθήνα επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ενόχλησή της, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί μετά την εκλογή του Εντι Ράμα, τα Τίρανα δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μάλιστα, για τη οριοθέτηση της ΑΟΖ οι Αλβανοί ζητούν ως αντάλλαγμα τη διευθέτηση του ζητήματος των περιουσιών που βρίσκονται υπό μεσεγγύηση από τον πόλεμο. Η Αθήνα θα σκληρύνει τη στάση της σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Ωστόσο αυτό δεν την απαλλάσσει από τον πονοκέφαλο, ότι το «τσάμικο» κόμμα PDIU αποτελεί πλέον άτυπο εταίρο του κ. Ράμα, ενώ κολυμπάει αντίθετα από το ευρωπαϊκό ρεύμα, που λόγω της διαμάχης με τη Ρωσία, ανακάλυψε πάλι τη γεωστρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο μεταξύ, αύριο έρχεται στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Αν και εμφανίζεται αισιόδοξος, Αθήνα και Σκόπια χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Νίμιτς δεν κομίζει κάποια καινούργια πρόταση. Παρά ταύτα, το όψιμο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια ανησυχεί τους Ελληνες διπλωμάτες που σημειώνουν ότι η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Φρεντερίκα Μογκερίνι επισκέφθηκε ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. τα Σκόπια και ανακοίνωσε συγκεκριμένα βήματα για το θέμα του ονόματος, αλλά και τις παρεμβάσεις της κ. Μέρκελ στο θέμα.

Αύριο έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η Αθήνα γνωρίζει ήδη ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και όλα έχουν παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εφεξής, αφού όπως παραδέχονται κυπριακές πηγές, ούτε η έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου ούτε οι χιαστί συνομιλίες παρήγαγαν αποτελέσματα.

Ωστόσο, στις προθέσεις του κ. Αναστασιάδη είναι να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά και μια πιο ενεργό δημόσια στήριξη, καθώς βάλλεται στο εσωτερικό της Κύπρου και θεωρεί ότι μια πιο ενεργός στήριξη του Σαμαρά θα περιόριζε την απήχηση αυτής της κριτικής. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι και θέματα ενέργειας. Η επίσκεψη αποβλέπει επίσης στο να καταδείξει ότι στις ελληνοκυπριακές σχέσεις δεν υπάρχει καμία σκιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή