Χαμηλά ο πήχυς για το Κυπριακό από τον Σαμαρά

Χαμηλά ο πήχυς για το Κυπριακό από τον Σαμαρά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσμενής πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη. Αθήνα και Λευκωσία διερευνούν τις εναλλακτικές τους, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία σε μια παραγωγική στάση στις συνομιλίες και μία από αυτές είναι να αιτηθούν προς την Ε.Ε. τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Σαμαρά αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, όπως και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Ιωάννης Κασουλίδης, για τα σημεία στα οποία καταγράφεται όχι απλώς στασιμότητα, αλλά ακόμη και υποχώρηση σε σχέση με ορισμένες συγκλίσεις που είχαν αποτυπωθεί στο παρελθόν. Η συνολική εικόνα είναι ότι δεν παρατηρείται προσέγγιση που θα μπορούσε να αιτιολογήσει αισιοδοξία για πρόοδο το αμέσως επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε την εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων, αδιαλλαξίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και προσπάθειας πλήρους απαξίωσης του πλαισίου εντός του οποίου συμφωνήθηκε, με την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, να κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Το εδαφικό, το ζήτημα των εποίκων, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις εφαρμογής μιας συνολικής λύσης, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ενδεικτικά οι τομείς στους οποίους επεκτείνεται η μη παραγωγική στάση της άλλης πλευράς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσοίωνη την προοπτική των συνομιλιών.

«Εδειξε» Αγκυρα

Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές με τις δηλώσεις του ότι ο πήχυς των προσδοκιών τοποθετείται χαμηλά και «έδειξε» προς την πλευρά της Αγκυρας, όσον αφορά την ευθύνη για το κλίμα που διαμορφώνεται: «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά για να οδηγήσουν σε λύση χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει έμπρακτα πολιτική βούληση. Χρειάζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με τις κυπρογενείς, όπως λέγονται, υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.», επισήμανε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα η Τουρκία είναι μερικοί από τους παράγοντες που κάνουν το Κυπριακό να υποχωρεί ως προτεραιότητα στην τουρκική ατζέντα. Σημειώνουν, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η επίδραση και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη γείτονα και της φιλοδοξίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταπηδήσει στον προεδρικό θώκο.

Εναντι αυτών των δεδομένων, Αθήνα και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν χθες την ενιαία στάση τους, ενώ επενδύουν στην επιρροή του διεθνούς παράγοντα, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., «και μάλιστα ενός κράτους-μέλους με τεράστιες προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού τους -των Κυπρίων- ενεργειακού πλούτου». Αλλωστε, είναι δεδομένη η πεποίθηση της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ο αναβαθμισμένος ενεργειακός ρόλος της Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί σε όσα έχει δεσμευθεί με βάση το κοινό ανακοινωθέν. Πρόσθεσε ότι «η επιλογή του διαλόγου είναι η ορθοτέρα οδός» και ότι από κοινού Αθήνα και Λευκωσία θα αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, ενώ θα επιδιώξουν την αξιοποίηση χωρών που εμπλέκονται και μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή