Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συναντήσεις από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τους Ελληνες αξιωματούχους, όπου θα προετοιμάσουν την πέμπτη αξιολόγηση η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν που απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Κ».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, οι επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα συμμετάσχουν σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σημείωσε ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να εντοπιστούν τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στην επόμενη αξιολόγηση. Και πρόσθεσε ότι, όπως έχει αναφερθεί στην ανακοίνωση της τρόικας μετά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα (μέσα Ιουλίου), η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει στην Αθήνα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι «η προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι δεν αντικαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας». Κάτι το οποίο ανέφεραν στην «Κ» και στελέχη της τρόικας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν ότι οι συναντήσεις στο Παρίσι δεν σηματοδοτούν την υποκατάσταση των ελέγχων της τρόικας.

Από την ελληνική πλευρά στη γαλλική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένο να βρεθεί ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μαζί με τους υπουργούς Γ. Βρούτση, Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια, αλλά και την ομάδα διαπραγμάτευσης του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου.

Ο λόγος της μεταφοράς της συνάντησης εκτός Αθηνών ήταν εισήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ώστε να αποδραματοποιηθούν οι συναντήσεις, αλλά και να μειωθεί η ένταση που συνοδεύει κάθε φορά αυτές τις επισκέψεις που μέχρι στιγμής γίνονταν στην Αθήνα. Στο Παρίσι, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα είναι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο και λιγότερο τεχνικό. Εκεί θα συζητηθεί τι έχει γίνει αλλά και σε τι βαθμό έχει γίνει από τις πολλές υποχρεώσεις που έχει να ικανοποιήσει η Ελλάδα για να ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση. Μετά το Παρίσι, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρεθούν για μερικές μέρες στην Αθήνα.

Λίγες ημέρες

Η πέμπτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα γίνει στην Αθήνα, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει στο να διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες ο κανονικός έλεγχος.

Αυτή η -πέμπτη- αξιολόγηση ίσως είναι και η σημαντικότερη, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωσή της θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, με την ολοκλήρωσή της κλείνει και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης που είναι σχεδιασμένο να διαθέσει η Ευρωζώνη προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης που υπογράφηκε το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή