Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον αιγιαλό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πιο «ακίνδυνο» κομμάτι του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό, αυτό της χάραξης των ορίων του σε όλη τη χώρα με βάση στοιχεία του εθνικού κτηματολογίου συμπεριελήφθη τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο εγείρονται ζητήματα, καθώς προβλέπεται ότι η χάραξη ζώνης παραλίας θα γίνει προαιρετική (από υποχρεωτική σήμερα) με βάση την κρίση κάποιας επιτροπής.

Μετά από το πρωτόγνωρο πλήθος των αντιδράσεων που υπήρξαν στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, τελικά προκρίθηκε η λύση να προχωρήσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το πιο «ανώδυνο» κομμάτι του. Προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία χάραξης αιγιαλού (σήμερα λιγότερο από το 10% του αιγιαλού της χώρας είναι οριοθετημένο), το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τη χρησιμοποίηση ερευνητικού προγράμματος της  Κτηματολόγιο ΑΕ, με βάση το οποίο έγινε προκαταρκτική χάραξη αιγιαλού σε όλη τη χώρα. Οι χάρτες θα εξεταστούν  και θα εγκριθούν από τις κτηματικές υπηρεσίες, διαδικασία που εγγυάται το αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα της χρήσης του συγκεκριμένου υλικού είναι ότι θα επισπευστεί η χάραξη αιγιαλού σε όλη τη χώρα, η οποία σήμερα γίνεται κατά περίπτωση, συνήθως μετά από αίτηση ιδιώτη και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Έτσι θα αποκαλυφθεί και το πλήθος των αυθαιρεσιών που έχουν ανά τα έτη ανεγερθεί στους αιγιαλούς, ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό στο υπουργείο Οικονομικών για τον καταλογισμό και την είσπραξη προστίμων (αν βέβαια το υπουργείο Οικονομικών δεν επανέλθει με ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων στον αιγιαλό, αμφίβολης συνταγματικότητας και αποτελεσματικότητας).

Το μειονέκτημα είναι ότι οι ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο ΑΕ αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη οικολογικά κριτήρια. Τέλος, παραμένει στη ρύθμιση ένα από τα προβληματικά της σημεία: η χάραξη της ζώνης παραλίας, σε επέκταση της γραμμής αιγιαλού παύει να είναι υποχρεωτική και θα κρίνεται από Επιτροπή. Πρόκειται για μια γραφειοκρατική προσέγγιση, καθώς διαχωρίζει τον ενιαίο χαρακτήρα αιγιαλού και παραλίας, ως να πρόκειται για χωριστές οντότητες που δεν χρήζουν του ίδιου βαθμού προστασίας (εξάλλου οι πιέσεις που δέχεται η ζώνη της παραλίας είναι  εξ’ ορισμού περισσότερες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή