Επαφών συνέχεια από τη ΔΗΜΑΡ

Επαφών συνέχεια από τη ΔΗΜΑΡ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ακόμη μία επιχείρηση προσέλκυσης της ΔΗΜΑΡ από την Κουμουνδούρου γίνεται αντιληπτή η χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εγκρίθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών από τα δύο κόμματα στη βάση της επιστολής που έστειλε στον κ. Αλ. Τσίπρα προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Φ. Κουβέλης. Η συνάντηση ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες (Δ. Βίτσας, Στ. Λεουτσάκος, Κ. Πουλάκης, Χρ. Στάικος από τον ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης και Στ. Μανίκας από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ) θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη Βουλή.

Το αίτημα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες ο κ. Βίτσας, συναντώντας μάλιστα ενστάσεις από τη μειοψηφία. Τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» τόνισαν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι της δημόσιας στρατηγικής διαφωνίας που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας σε κάθε συζήτηση περί Κεντροαριστεράς και, αντιθέτως, από την Αγ. Κωνσταντίνου συνεχίζουν τις επαφές με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ. Η συνολική πολιτική λογική εντός της οποίας κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει και τη στάση των εκπροσώπων του στην αυριανή συζήτηση, και συνίσταται στην άμεση εγκατάλειψη του κεντροαριστερού προσανατολισμού από μέρους της ΔΗΜΑΡ και τη συμφωνία με την Κουμουνδούρου σε μια αμιγώς αριστερών αποχρώσεων κυβερνητική πρόταση.

Αν και η δημόσια στάση των εκπροσώπων της Αγ. Κωνσταντίνου δεν μπορεί να προεξοφληθεί, είναι προφανές πως η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διελκυστίνδας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να σταματήσουν να συνομιλούν με την Κουμουνδούρου, έτσι, αύριο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τη Χαρ. Τρικούπη. Η κατάσταση αυτή έχει σαφείς ενδοκομματικές αναλογίες, καθώς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι χωρισμένα σε όσα τάσσονται υπέρ της Κεντροαριστεράς, άλλα υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα υπέρ της συνέχισης της αυτόνομης δράσης, παρά τα δυσμενή αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση οι επαφές της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν μετά τις 20 Αυγούστου και αφού έχει βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο σε τουλάχιστον κάποια σημεία. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ (λόγω της συζήτησης για την προεδρική εκλογή, η οποία θα αποκτήσει διαστάσεις το φθινόπωρο), οι τόνοι από τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έναντι της Αγ. Κωνσταντίνου θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλοί, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ο κ. Κουβέλης αναμένεται να δώσει μια πιο σαφή γραμμή για τις προθέσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή