Σε τελικό στάδιο το πρόγραμμα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Σε τελικό στάδιο το πρόγραμμα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά κεντρικού πολιτικού γεγονότος σχεδιάζει να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου γνωστοποιήθηκε ότι είναι ήδη έτοιμο το βασικό προσχέδιο, το οποίο θα δοθεί άμεσα στα τμήματα προς διαβούλευση. Στόχος είναι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 18 Αυγούστου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την παρουσίαση του κειμένου, το οποίο, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, θα απαντά με εύληπτο, απλό και κατανοητό τρόπο σε όλα τα ερωτήματα για το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική σκέψη είναι από αυτό το συνολικό κείμενο να αντληθούν τα κεντρικά σημεία για τα πλέον φλέγοντα ζητήματα, τα οποία θα παρουσιάσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ακολούθως, μελετάται η πρόταση το πρόγραμμα να παρουσιαστεί τμηματικά σε ξεχωριστές πόλεις ανά τη χώρα, ανάλογα με τα ειδικά ζητήματα που αφορούν κάθε περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως αναμενόταν, η ΔΗΜΑΡ εκπροσωπήθηκε χθες από τον κ. Νίκο Τσούκαλη στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση και τον πολεοδομικό – χωροταξικό σχεδιασμό. Συμμετείχαν, επίσης, ο Οδυσσέας Βουδούρης του «Κοινωνία Πρώτα», η Χρυσούλα Γιαταγάνα από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η Κλαίρη Πινιού της «Κοινωνικής Συμφωνίας», ο Μιχάλης Φανουράκης της «Αριστερής Προοπτικής», ο Γιώργος Μπούτρης του ΔΗΚΚΙ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θοδωρής Γαλιατσάτος, εκπρόσωποι ΟΤΑ, επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη τελικά ο κ. Τσίπρας και την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τους κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ότι «κλείνουν εκκρεμότητες όχι μόνο προς την τρόικα, αλλά και προς τους εγχώριους κύκλους και συμφέροντα που ασκούν οικονομική και εξ αυτής κοινωνική εξουσία». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα δάση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό συμπλήρωμα του κυβερνητικού σχεδίου «ανοίξαμε και ξεπουλάμε. Προλάβετε πριν μας κλείσουν», καθώς, όπως πρόσθεσε, «παραδίδονται τα δασικά μας οικοσυστήματα ως δωρεάν οικόπεδα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του real estate, της ενέργειας και του τουρισμού». Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές».

Πολιτικές συμμαχίες

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εμμέσως στον σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημιουργία πολιτικών συμμαχιών με ορίζοντα τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, καθώς, όπως ανέφερε, «η κοινή μας δράση επί των συγκεκριμένων δημιουργεί το έδαφος της ανατροπής τους (σ.σ.: της κυβέρνησης) και παρέχει τις μεταξύ μας εγγυήσεις για το σήμερα και το αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή