ΠΓΔΜ: αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την ονομασία

ΠΓΔΜ: αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την ονομασία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ενδιαφέρον πολλών κυβερνήσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανήλθε χθες, από την Αθήνα αυτήν τη φορά, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία συζήτησε το θέμα.

Την ώρα, πάντως, που ο κ. Νίμιτς εμφανιζόταν από την Αθήνα αισιόδοξος ότι, αν και αυτός ο γύρος επαφών του δεν έφερε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, το θέμα της ονομασίας τελικά θα λυθεί, από τα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι επανερχόταν στο γνωστό παιχνίδι ρίψης ευθυνών στην Αθήνα. Ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα επικεντρωμένη στα εσωτερικά ζητήματα και δεν ασχολείται με το θέμα της ονομασίας. «Δεν βλέπω κάποιες ενδείξεις από την άλλη πλευρά ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. Ο κ. Νίμιτς θα έχει δύσκολο έργο», ανέφερε.

Αν και ο ειδικός μεσολαβητής δεν έφερε κάποια νέα πρόταση, φαίνεται ότι βολιδοσκόπησε τις δύο πλευρές επί των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι. Η Αθήνα για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο «Δημοκρατία», αλλά μόνον σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στο «Μακεδονία» και ισχύ έναντι όλων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς είχε φέρει ως τελευταία πρόταση το «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σε δηλώσεις του «χρήσιμη και ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τον κ. Νίμιτς και πρόσθεσε: «Είπαμε αυτά που είχαμε να πούμε. Επί της ουσίας ισχύουν όσα έχω πει δημοσίως στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όσα είπα κατά την επίσκεψή μου στα Σκόπια».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το θέμα είναι ο παράγοντας που μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις. Εκτιμούν, δε, ότι η σπουδή του κ. Γκρούεφσκι να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για καθυστερήσεις ενδεχομένως απορρέει ακριβώς από την πίεση που σταδιακά αρχίζει να αισθάνεται από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά κινείται προς εταίρους και συμμάχους επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ δεν συναρτάται απλώς και μόνο με το θέμα της ονομασίας, αλλά και με την εκπλήρωση σειράς άλλων κριτηρίων, στα οποία είναι δεδομένο ότι καταγράφεται υστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή