Ευ. Βενιζέλος: «Οχι» σε νέο Μνημόνιο και μέτρα

Ευ. Βενιζέλος: «Οχι» σε νέο Μνημόνιο και μέτρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια γραμμή του ΠΑΣΟΚ για άρνηση σε νέο Μνημόνιο και νέα δημοσιονομικά μέτρα επανέλαβε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία που παρέθεσε ενώπιον στελεχών από τους διάφορους τομείς της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματός του. Η χθεσινή προγραμματισμένη ομιλία του κ. Βενιζέλου ουσιαστικά αποτελεί την τελευταία κεντρική κομματική εκδήλωση για το καλοκαίρι και εντάσσεται σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ σε εγρήγορση.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας καθοριστικός για τις γενικότερες εξελίξεις. Στη χθεσινή ομιλία που παρέθεσε ενώπιον ενός αμιγώς κομματικού κοινού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη επανόδου της Ελλάδας στην «κανονικότητα ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης χωρίς», όπως είπε, «αποκλίσεις και υβρίδια».

Κατά τρόικας

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τους συγκεκριμένους οξύτατους χαρακτηρισμούς στην τρόικα, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας «ταπεινώνουν το φρόνημα των Ελλήνων». Και εκτίμησε ότι το «πήγαινε-έλα» των εκπροσώπων της τρόικας στα διάφορα υπουργεία δημιουργεί πολύ αρνητικό κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει, αρκετούς μήνες νωρίτερα, να εξευρεθεί μια λύση για την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της απόφασης οι συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών μας με την κυβέρνηση να μην πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, εγκρίνει απολύτως τη μεταφορά των συγκεκριμένων επαφών (τουλάχιστον του ουσιώδους σκέλους των διαπραγματεύσεων) στο Παρίσι.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, καθώς το κοινό στο οποίο απευθυνόταν απαρτιζόταν σε σημαντικό βαθμό από υπαλλήλους και συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα. Αναφερόμενος στην πολιτική συζήτηση που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τις διχογνωμίες περί συγκριτικής αξιολόγησης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως «πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο το προσωπικό και αρνούμαστε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του στελεχιακού δυναμικού της». Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές, δίχως να τον κατονομάσει, για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης».

Περί δημοσίου χρέους

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος, εκτιμώντας ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Επισήμανε, μάλιστα, ότι σε 10 χρόνια «οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι τέτοιες, που θα μεταβάλουν τα δεδομένα με γεωμετρική πρόοδο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αυτό «δεν αναγνωρίζεται» στο κόμμα του, που αποτελεί, όπως είπε, τον καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, σχολιάζοντας για τον διάλογο που ξεκίνησε με τη ΔΗΜΑΡ «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Μετά και τη χθεσινή ομιλία του κ. Βενιζέλου, η Χαρ. Τρικούπη αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά «ασφαλούς λειτουργίας» για όλο το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου. Αυτό δεν ισχύει, βεβαίως, για τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και το πρόγραμμά τους είναι ανεξάρτητο. Μετά τις 20 Αυγούστου, ακολουθεί ένα πολύ βαρύ κομματικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα καταλάβει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο ήμισυ του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή