Τις προθέσεις ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να ανιχνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις προθέσεις ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να ανιχνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών και ενίσχυσης του μετώπου έναντι της κυβέρνησης βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία του κόμματος με εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι από τις κινήσεις και δηλώσεις του κ. Φώτη Κουβέλη διαφαίνεται σαφής πρόθεση προσέγγισης, χωρίς να παραγνωρίζουν, ωστόσο, ότι στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ ακούγονται διαφορετικές φωνές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη του «φλερτ» ανάμεσα στα δύο κόμματα σε κοινό βηματισμό είναι το ζητούμενο τόσο για να δοθεί προς τα έξω ένα μήνυμα διεύρυνσης και ανοίγματος, αλλά και διότι στην άθροιση βουλευτών για τη «μάχη» της προεδρικής εκλογής η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική συμμαχιών που η Κουμουνδούρου προκρίνει παραμένουν. Ειδικά για τη ΔΗΜΑΡ, η συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση θεωρείται από την Αριστερή Πλατφόρμα ότι δεν μπορεί να παραγραφεί έτσι απλά. Μάλιστα, τα στελέχη της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ενδεχόμενη συνεργασία δεν πρόκειται να ωφελήσει, αλλά, αντιθέτως, θα προκαλέσει απώλεια ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής, ενόψει και της σημερινής συνάντησης. Με βάση όσα θα ειπωθούν σε αυτή, θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, προετοιμάζονται για σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση, με επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο. Ηδη, χθες, οι κ. Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος παρενέβησαν στη συζήτηση για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων και του προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού και επισήμαναν ότι η θέσπιση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δείκτη βιωσιμότητας «οδηγεί τις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και τα εφάπαξ σε συνεχείς σταδιακές μειώσεις μέχρι την πλήρη εξαέρωσή τους». Προέβλεψαν, δε, «πλήρη κατάρρευση» του πρώην επικουρικού ταμείου δημοσίων υπαλλήλων και του ταμείου πρόνοιας δικηγόρων Αθήνας, εξαιτίας της κατάργησης των κοινωνικών πόρων που κατευθύνονταν προς αυτά. Προανήγγειλαν, δε, άμεσες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, «πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κινηματικές», έναντι των προωθούμενων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων.

«Εκλογές το φθινόπωρο»

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι η κυβέρνηση «είναι πιθανό να αναγκαστεί να επιλέξει να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο», καθώς, όπως εκτίμησε, «βρίσκεται σε αδιέξοδο» και γι’ αυτό «στη μεν τρόικα δίνει δεσμεύσεις για υλοποίηση των πάντων, στους δε πολίτες προσπαθεί να παραστήσει την αντιστασιακή με δήθεν σκίσιμο των Μνημονίων, εκδίωξη της τρόικας και άλλα παρόμοια». Αναφέρθηκε, δε, σε «σπουδή» της κυβέρνησης να πανηγυρίσει τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι «ως το τέλος της τρόικας και του Μνημονίου», καθώς, όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε προαπαιτούμενα, δυσκολεύεται όμως να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και ζητά πίστωση χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή